Trzeci sezon kultowego serialu „Wallander” w ale kino+

2013-09-13

We wrześniu na antenie ale kino+ pojawią się premierowe odcinki trzeciego sezonu szwedzkiego serialu kryminalnego „Wallander” z Kristerem Henriksonem w roli tytułowej. Emisje filmów w każdą niedzielę o 20.10 od 22 września do 27 października.

Wallander

Stacja zaprasza na sześć najnowszych, nakręconych w 2013 roku, pełnometrażowych filmów, składających się na trzeci sezon serialu. W produkcję zaangażował się sam autor powieści o Wallanderze, Henning Mankell, który napisał większość scenariuszy.

Serię otworzy „Niespokojny człowiek”, film inspirowany dziewiątą i - jak zapowiedział Mankell - ostatnią powieścią o przygodach detektywa. Akcja osnuta jest wokół zaginięcia oficera szwedzkiej marynarki, Håkana von Enke. Śledztwo podejmuje Kurt Wallander, dla którego sprawa ma również wymiar osobisty - von Enke jest teściem jego córki, Lindy.

Stworzony przez Henninga Mankella Kurt Wallander to jeden z najbardziej wyrazistych bohaterów współczesnego kryminału. Ma za sobą rozstanie z żoną i próbę samobójczą córki, boryka się z depresją, problemami ze zdrowiem i napadami gniewu. A jednak w Szwecji trudno byłoby znaleźć lepszego śledczego. Bestsellerowy cykl książek Mankella doczekał się wielu ekranizacji i kontynuacji. Za jedną z najlepszych uchodzi seria szwedzkich filmów z udziałem Kristera Henrikssona, który jest idealnym odtwórcą postaci detektywa. Serial podbił widzów również niezwykle sugestywną, mroczną atmosferą, tak charakterystyczną dla skandynawskich produkcji.

W 2010 roku ale kino+ pokazało drugi sezon „Wallandera”. Produkcja znalazła się w pierwszej piątce najchętniej oglądanych seriali kryminalnych w ale kino+.


ITI Neovision S.A., al. gen. W. Sikorskiego 9, 02-758 Warszawa, NIP 521-00-82-774, REGON: 010175861, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy KRS pod nr KRS: 0000469644, kapitał zakładowy: 441.176.000 zł, w całości wpłacony, Nr GIOŚ E0012413WZBW.

nc+

TA STRONA WYKORZYSTUJE COOKIES ROZUMIEM WIĘCEJ INFORMACJI>