Startuje 6. Kuchnia+ Food Film Fest!

2014-11-21

Od piątku, 21 listopada, przez cały weekend w Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku i Krakowie będzie trwał przegląd filmów kulinarnych 6. Kuchnia+ Food Film Fest. To jedyna tego typu impreza w Polsce organizowana przez autorski kanał tematyczny platformy nc+, Kuchnia+.

kuchnia film fool festiwal 6 logo

Tegoroczny program składa się z trzynastu filmów podzielonych na osiem pokazów (niektóre składają się z dwóch dokumentów). Tradycyjnie, każdy dzień przeglądu poświęcony jest innej tematyce.

uczta

W piątek, 21 listopada w sekcji „Społeczeństwo” widzowie zobaczą produkcje dotyczące społecznego znaczenia jedzenia, w tym „Zdrowy jak jogurt?” o kulisach powstawania jogurtu, „Ziarno niezgody”, który przedstawi nieznaną wojnę między wielkimi firmami a rolnikami o ziarno oraz „Food Chains. Rolnik czy niewolnik?” opowiadający o tym, że w kulinariach liczy się nie tylko to, co jest na talerzu, ale też, jak to jedzenie się na nim znalazło.

Sobota, 22 listopada to sekcja „Kultura kulinarna”. Na ten dzień Kuchnia+ przygotowała pięć tytułów: „Dashi - esencja Japonii” o zwodniczo prostym bulionie rybnym, „Shoyu i sekrety japońskiej kuchni” opowiadający o popularnym sosie sojowym.  W „Gotowane i surowe - kulinarna podróż po Tajwanie” widzowie poznają kulinarne tajemnice tytułowej wyspy. Natomiast w „Cook It Raw 2013 – Charleston” będzie można zobaczyć spotkanie najlepszych szefów kuchni młodego pokolenia, którzy spotkali się w Południowej Karolinie. Ostatnim akcentem dnia będzie dokument „Na tropach generała Tso” o popularnej w Stanach chińskiej potrawie.

W niedzielę, 23 listopada organizatorzy zaproszą na sekcję „Smakosze”. A w niej film „Kawior – czarne złoto” o rynku tego rarytasu, „Kobiety i szampan”, który  przybliży sylwetki sześciu kobiet związanych z produkcją tytułowego alkoholu. Uczestnicy zobaczą także „Kaiseki - menu Koyamy” o japońskim mistrzu kuchni Hirohisie Koyamie. Z Japonii uczestnicy przeglądu przeniosą się do słonecznej Hiszpanii w filmie „El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej restauracji świata”. Przegląd zamknie perełka w postaci dokumentu „Uczta”, który zabierze widzów w świat foodies, gdzie smak jest nadrzędną wartością.

Pokazom filmowym w każdym mieście towarzyszą wydarzenia specjalne, jak Śniadanie Filmowe, Kolacja Filmowa oraz warsztaty kulinarne.

Szczegóły dotyczące biletów oraz programu można znaleźć na stronie www.kuchniaplus.pl/fff.

Selekcji filmów 6. Kuchnia+ Food Film Fest dokonała redakcja Kuchni+, autorskiego kanału platformy nc+ i jednocześnie organizatora wydarzenia.


ITI Neovision S.A., al. gen. W. Sikorskiego 9, 02-758 Warszawa, NIP 521-00-82-774, REGON: 010175861, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy KRS pod nr KRS: 0000469644, kapitał zakładowy: 441.176.000 zł, w całości wpłacony, Nr GIOŚ E0012413WZBW.

TA STRONA WYKORZYSTUJE COOKIES ROZUMIEM WIĘCEJ INFORMACJI>