Kuchnia+ odkrywa tajemnice Coca - Coli

2014-04-29

kuchnia+, autorski kanał platformy nc+, w maju odkryje przed widzami sekretny skład Coca-Coli. Premierę dokumentu „Co kryje Coca-Cola?” w cyklu „kuchnia+ food film fest” będzie można obejrzeć 5 maja o 22:00.

Co-kryje-Coca-Cola 

Znana marka napojów gazowanych z charakterystycznym logotypem w postaci białego napisu na czerwonym tle jest nie tylko symbolem niezdrowego odżywiania, ale też ikoną popkultury. Poziom rozpoznawalności marki sięga 96%, co sprawia, że niemal każdy człowiek na świecie jest w stanie powiedzieć, czym jest Coca-Cola. W niektórych miejscach łatwiej jest kupić ją niż czystą wodę. Firma sprzedaje ponad 1,5 miliarda puszek dziennie. Do 2020 roku planuje podwoić tę ilość.

- Nazwa Coca-Cola to drugi w kolejności najpopularniejszy na świecie zwrot, zaraz po „OK”. Obecnie napój powoli wypiera wodę i mleko z naszych lodówek. Musimy jednak pamiętać, że wypicie coli do ciastka, to jak zjedzenie podwójnego deseru – stwierdza Olivia Mokiejewski, francuska dziennikarka, współautorka filmu „Co kryje Coca-Cola?”.

Niepodważalny sukces marketingowy i sprzedażowy napoju tkwi w jego składzie. Został on wymyślony przez farmaceutę z Atlanty w Stanach Zjednoczonych w 1886 roku. Dzisiaj jest tajemnicą mocno wykorzystywaną w wizerunkowych działaniach firmy. Tropem sekretnej formuły postanowili podążyć reżyser Romain Icard i dziennikarka Olivia Mokiejewski. Przemierzyli z kamerą cały świat w poszukiwaniu wyjaśnienia fenomenu ciemnego gazowanego napoju. W wyniku ich śledztwa okazało się m.in., że skład Coca-Coli jest odmienny w różnych krajach, a to ze względu na brak dostępności niektórych produktów. Odkryli także interesujące obrzędy i rytuały, podczas których wykorzystywana jest popularna cola.

Olivia Mokiejewski to francuska dziennikarka polskiego pochodzenia. Jest córką cenionego reżysera Jeana-Pierre’a Mocky’ego. W listopadzie ubiegłego roku na zaproszenie kuchni+ odwiedziła Warszawę i wzięła udział w debacie podczas 5. kuchnia+ food film fest.

W ramach cyklu festiwalowego na antenie stacji, w każdy pierwszy poniedziałek miesiąca o 22:00 prezentowane są premiery filmów pokazywanych na przeglądzie kuchnia+ food film fest. Widzowie mogli już zobaczyć m.in. „Czerwoną obsesję” o wpływie chińskiego rynku na ceny i jakość wina z Bordeaux, a także „elBulli – kulinarny interface”, dokument o współpracy słynnego szefa kuchni Ferrana Adrii z grupą artystów przy projektowaniu unikalnej zastawy stołowej.

ITI Neovision S.A., al. gen. W. Sikorskiego 9, 02-758 Warszawa, NIP 521-00-82-774, REGON: 010175861, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy KRS pod nr KRS: 0000469644, kapitał zakładowy: 441.176.000 zł, w całości wpłacony, Nr GIOŚ E0012413WZBW.

TA STRONA WYKORZYSTUJE COOKIES ROZUMIEM WIĘCEJ INFORMACJI>