Zielone oblicze Nowego Jorku w DOMO+

2014-02-19

W piątek, 14 marca o 22:30 widzowie DOMO+, autorskiego kanału platformy nc+, zobaczą premierę dokumentu „Nowy Jork – z betonu do zieleni”. Film przybliży jeden z największych projektów urbanistycznych naszych czasów.

Nowy-Jork---z-betonu-do-zieleni

Twórcy dokumentu postanowili przyjrzeć się z bliska nieuchronnym zagrożeniom, które czekają Nowy Jork. Zgłębią także pomysły władz na to jak stawić czoła nadchodzącym wyzwaniom. Z perspektywy czasu ocenią również projekt mający na celu zmianę Wielkiego Jabłka, jak popularnie nazywa się Nowy Jork, w Zielone Jabłko.

23 kwietnia 2007 roku ówczesny burmistrz Nowego Jorku Michael Bloomberg ogłosił projekt o nazwie „PlaNYC”. Jego strategicznymi celami były: poprawa jakości wody i powietrza, lepsze wykorzystanie przestrzeni i ziemi, unowocześnienie źródeł energii i publicznego transportu. To najbardziej kompleksowy plan, jaki został stworzony przez amerykańskie miasto lub stan w XXI wieku.

„PlaNYC” był odpowiedzią na problemy przyszłości precyzyjnie określone przez administrację Bloomberga. Ze względu na nie, projekt składa się z trzech punktów. Pierwszy z nich - OpeNYC to przygotowanie do wzrostu populacji miasta o milion mieszkańców do 2030. Z kolei MaintaiNYC to odpowiedź na starzejącą się infrastrukturę, elektrownie i transport publiczny. Ostatnia część -  GreeNYC zakłada zmniejszenie emisji dwutlenku węgla o 30% do 2030 roku.

Widzowie będą mogli prześledzić, w jakim sposób dokonuje się jedna z największych urbanistycznych metamorfoz współczesnego świata. Przekonają się też, w jakim stopniu plan zmian został wykonany do tej pory i jakie cele na kolejne lata postawili sobie nowojorczycy.

NOWY JORK  Z BETONU DO ZIELENI

PREMIERA: PIĄTEK, 14 MARCA, 22:30