Zgiełk i furia w Planete+

2014-10-23

Z okazji 96. rocznicy zakończenia I wojny światowej Planete+, autorski kanał platformy nc+, 11 listopada zaprasza na dokument „Zgiełk i furia” ukazujący konflikt z perspektywy zwykłego żołnierza.

zgielk-i-furia

I wojna światowa rozpoczęła się 28 lipca 1914. W ciągu czterech lat przerodziła się w potężny konflikt, w który zaangażowanych było 28 państw, w tym 4 państwa centralne (Niemcy, Austro-Węgry, Turcja, Bułgaria) i 24 państwa ententy (m.in. Wielka Brytania, Rosja, Francja, Belgia, Japonia). W walkach wzięło udział 65 milionów żołnierzy. 8,1 miliona poległo lub zmarło w wyniku chorób, rannych zostało 21 milionów osób. Państwa centralne na działania wojenne wydały w sumie 60 643 160 tysięcy dolarów, państwa ententy 125 690 477 tysięcy.

W dokumencie „Zgiełk i furia” twórcy szukają odpowiedzi na skrajnie niełatwe pytanie: jak dziesiątki milionów ludzi znosiły koszmar życia w okopach w trakcie I wojny światowej. Każdego dnia działania wojenne pochłaniały tysiące ofiar, a mimo to linia frontu tkwiła miesiącami w tym samym miejscu. Życie w okopach w dzień praktycznie zamierało, żołnierze chowali się przez ostrzałem wroga. Oddziały przemieszczały się w nocy, wtedy też dokonywano napraw linii obronnej. Każdy z żołnierzy żył ze świadomością, że po sygnale do ataku może zginąć skoszony serią z broni maszynowej lub rozerwany przez artyleryjski pocisk. Na wysoką śmiertelność w trakcie I wojny światowej (zginęło ponad 10% walczących) ogromny wpływ miał bardzo niski poziom opieki medycznej. Wielu żołnierzy zginęło z powodu infekcji błahych ran. Dokument „Zgiełk i furia” opowiada o zdarzeniach sprzed ponad 90 lat z perspektywy uczestnika wielkiej wojny. Porażający realizmem, film wykorzystuje rzadkie materiały archiwalne i źródła historyczne, aby zrekonstruować niepokojące nastroje okresu zgiełku i furii, który w morderczą walkę wciągnął miliony istnień.

Emisje dokumentu „Zgiełk i furia” :

11 listopada, godz. 21:00
12 listopada, godzi. 22:00