ZDOBYWCY OSCARÓW® 2015: „IDA” I „GRAND BUDAPEST HOTEL” TYLKO W CANAL+

2015-02-23
Koprodukowana przez CANAL+ „Ida” Pawła Pawlikowskiego zdobyła Oscara 2015 za najlepszy film nieanglojęzyczny. To historyczny sukces polskiego filmu i pierwsze zwycięstwo rodzimego kina w tej kategorii. Również dla CANAL+ jest to niezwykle ważne wydarzenie – przypada ono na obchody 20. urodzin obecności kanału w Polsce. „Grand Budapest Hotel”, który wygrał cztery Nagrody Akademii® miał telewizyjną premierę na antenie CANAL+.

Sukces „Idy” i „Grand Budapest Hotel” będzie można przeżyć jeszcze raz. CANAL+ jako jedyna telewizja w Polsce pokaże skróconą relację z gali Oscarów we wtorek, 24 lutego, o 21:00. Z okazji urodzin CANAL+, retransmisja będzie dostępna dla wszystkich klientów nc+, nawet dla tych, którzy nie posiadają CANAL+ w swoich abonamentach. Polscy widzowie będą mogli już wkrótce zobaczyć zarówno „Idę”, jak i „Grand Budapest Hotel” – pierwszy z filmów w środę, 25 lutego, o 16:50, najbliższa emisja tego drugiego we wtorek, 24 lutego, o 22:35. Dodatkowo, w ramach obchodów 20. urodzin CANAL+, „Idę” można obejrzeć w ramach specjalnej kolekcji VOD „20 filmów na 20 lat CANAL+” dostępnej na nc+go TV.

„Ida” w CANAL+
  • CANAL+ Film, 25 lutego, o  16:50
  • CANAL+, 2 marca, o 14:30
  • CANAL+ Film, 14 marca, o 12:20
  • CANAL+, 22 marca, o 17:15
  • CANAL+ Film, 30 marca, o 14:25

“Grand Budapest Hotel” w CANAL+

• CANAL+, 24 lutego, o 22:35
  • CANAL+ Film, 1 marca, o 20:00
  • CANAL+ Film, 2 marca, o 18:10
  • CANAL+ Film, 4 marca, o 21:45
  • CANAL+, 9 marca, o 19:20

Oscar dla „Idy” Pawła Pawlikowskiego jest najważniejszym spośród 60 laurów, które zdobyła koprodukcja CANAL+. Jest to pierwsza w historii Nagroda Akademii dla polskiego filmu. „Ida”, której międzynarodowa dystrybucja okazała się jednym z największych osiągnięć w historii rodzimej kinematografii, miała premierę telewizyjną w CANAL+. Kameralny, nominowany do Oscara za piękne czarno-białe zdjęcia dramat Pawlikowskiego rozgrywa się w Polsce na początku lat 60. ubiegłego wieku. Anna (w tej roli nominowana m.in. do Europejskiej Nagrody Filmowej Agata Trzebuchowska), będąc żydowskim dzieckiem została ukryta podczas wojny przed Niemcami w zakonie. O swojej przeszłości dowiaduje się od ciotki Wandy, w którą brawurowo wcieliła się Agata Kulesza, uhonorowana za swoją kreację m.in. Nagrodą Krytyków Filmowych Los Angeles. Anna wyrusza z krewną w podróż, by odkryć tragiczną historię swojej rodziny i własną tożsamość. „Idę” wciąż można zobaczyć w CANAL+.

W najbliższych tygodniach widzowie CANAL+ mogą również oglądać „Grand Budapest Hotel”, który obok „Birdmana” Alejandro G. Iñárritu, był faworytem w wyścigu po statuetkę. Ostatecznie Amerykańska Akademia Filmowa nagrodziła każdą z produkcji czterema Oscarami, a film Wesa Andersona wygrał w kategoriach: najlepsza scenografia, kostiumy, charakteryzacja i fryzury oraz muzyka autorstwa Alexandra Desplata. Akcja filmu rozgrywa się w Europie Wschodniej w okresie międzywojennym. Kamerdyner tytułowego hotelu (rewelacyjny Ralph Fiennes) zostaje niesłusznie oskarżony o morderstwo kochanki, zamożnej hrabiny Schloss Lutz (Tilda Swinton) i – tym razem słusznie - kradzież cennego renesansowego obrazu. O jego odzyskanie i ogromny rodzinny majątek walczy bez skrupułów syn zmarłej – Dimitri (Adrien Brody). „Grand Budapest Hotel” swoja telewizyjną premierę w Polsce miał na antenie CANAL+.

ITI Neovision S.A., al. gen. W. Sikorskiego 9, 02-758 Warszawa, NIP 521-00-82-774, REGON: 010175861, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy KRS pod nr KRS: 0000469644, kapitał zakładowy: 441.176.000 zł, w całości wpłacony, Nr GIOŚ E0012413WBW.