Wszystkie mecze ćwierćfinałowe Ligi Europejskiej na żywo w nc+

2014-04-02
W czwartek, 3 kwietnia odbędą się pierwsze mecze ćwierćfinałowe Ligi Europejskiej. W starciach Olympique Lyon z Juventusem, Porto z Sevillą, Basel z Valencią i AZ Alkmaar z Benficą Lizbona widzowie mogą oczekiwać wielkich emocji od pierwszej do ostatniej minuty. Wszystkie mecze zostaną pokazane na żywo w kanałach platformy nc+.

liga-europejska

Studio Ligi Europejskiej rozpocznie się w czwartek o 20:45 w CANAL+ Sport. Gościem Piotra Salaka będzie Maciej Murawski, były reprezentant Polski. Piętnaście minut później abonenci platformy nc+ staną przed wyborem, które ze spotkań ćwierćfinałowych śledzić w całości, a może  zdecydować się na Multiligę Europy, czyli łączoną relację z czterech aren, na których toczyć się będzie walka o awans do półfinałów.

W CANAL+ Sport prezentowany będzie mecz Olympique Lyon – Juventus Turyn. Gospodarze po ligowej porażce w derbach z St. Etienne nie są w najlepszych nastrojach, bo szanse na awans do kolejnej edycji Ligi Mistrzów mocno się oddaliły. Z kolei goście, mimo, że są już niemal pewni mistrzostwa Włoch, w weekend przegrali prestiżowe spotkanie z Napoli. To z pewnością wpłynie na postawę zespołu Antonio Contego w starciu na Stade de Gerland.

Dla kibiców, którzy preferują futbol z Półwyspu Iberyjskiego w CANAL+ Family transmitowany będzie mecz FC Porto – FC Sevilla. Ekipa z Portugalii w poprzedniej rundzie wyeliminowała po bardzo zaciętej rywalizacji Napoli. Z kolei zespół z Hiszpanii rywalizował w derbowym starciu z Betisem Sewilla. Po dramatycznym rewanżu podopieczni Unai’a Emery’ego pokonali lokalnego rywala dopiero w serii rzutów karnych.

W nSport prezentowana będzie konfrontacja szwajcarsko – hiszpańska. Drużyna FC Basel zmierzy się z Valencią. Bardzo ciężko wskazać faworyta w spotkaniu czołowego klubu Super League z reprezentantem La Liga. Goście zdają sobie sprawę, że sukces w Lidze Europejskiej mógłby „uratować” dla nich obecny sezon, ale gospodarze mają zupełnie inny plan…

Wiele emocji szykuje się także w ostatniej parze ćwierćfinałowej. Holenderski AZ Alkmaar zmierzy się z Benficą Lizbona. Na AFAS Stadium spisujący się w rozgrywkach ligowych przeciętnie, ale zaprawieni w europejskich bojach gospodarze staną naprzeciw lidera ligi portugalskiej. Benfica w poprzedniej rundzie wyeliminowała Tottenham i jest jednym z faworytów do zwycięstwa w całych rozgrywkach. Transmisja na kanale 36 platformy nc+.

Dla wszystkich, którzy zechcą śledzić na bieżąco przebieg wszystkich spotkań, platforma nc+ przygotowała transmisję łączoną. Na antenie CANAL+ Family2 prezentowana będzie Multiliga Europy, w której kibice zobaczą najważniejsze momenty spotkań rozgrywanych w czwartek  w Lyonie, Porto, Bazylei i Alkmaar. Podsumowanie dnia i wszystkie bramki zobaczyć będzie można w CANAL+ Sport i nSport w magazynie skrótów o 23:15.

Na mecz Olympique Lyon – Juventus Turyn zaprasza dziennikarz nc+ Krzysztof Bandych:

Faworyt tego dwumeczu jest oczywisty. Juventus rządzi i dzieli w Serie A, trzecie scudetto z rzędu jest coraz bliżej. Kibice czekają jednak na sukcesy w pucharach. Zapomnieli o nieudanej jesieni w Lidze Mistrzów, teraz marzą o finale Ligi Europejskiej. Ten mecz odbędzie się w Turynie i ekipa Antonio Contego zrobi wszystko, żeby w nim zagrać i zdobyć pierwsze od 1996 roku europejskie trofeum.

Najbliższa przeszkoda „Starej Damy” to Olimpique Lyon. Zespół, który ma duży potencjał, ale w tym sezonie nie zachwyca. W ekipie Remiego Garde’a są świetnie wyszkoleni piłkarze, ale brakuje im wyrachowania. W ostatniej kolejce Ligue 1 „Les Gones” pechowo przegrali z St. Etienne. Szczęścia brakowało także w meczach z Monaco i Lille. Lyon dobija się do czołówki ligi francuskiej, ale w najważniejszym momencie traci rozmach i kolejne punkty. Problemem zespołu są także kontuzje. Jednak kto wie, może szczęście uśmiechnie się do "Olimpijczyków" w Lidze Europy?

Juventus przegrał w ostatniej kolejce Serie A z Napoli. To była druga w tym sezonie porażka „Starej Damy” w lidze włoskiej i pierwsza w pełni zasłużona. „Bianconeri” grali bez Carlosa Teveza, a lider zespołu - Andrea Pirlo - zaliczył bezbarwny występ. W czwartek Tevez, który czeka na bramkę zdobytą w pucharach od sezonu 2008/09, znajdzie się w pierwszym składzie Juve. Antonio Conte wystawi najsilniejszy zespół. Nie może inaczej. Juventus doczekał się pięknego stadionu i zmonopolizował Serie A. Teraz potrzebuje kolejnego dowodu swojej wielkości. Od upragnionego finału Ligi Europy dzielą Włochów tylko cztery mecze. Pierwszy z nich odbędzie się na Stade de Gerland.

Plan najbliższych transmisji Ligi Europejskiej na antenach kanałów nc+:

czwartek, 3 kwietnia:

20:45 Studio Ligi Europejskiej, CANAL+ Sport