Wielki boks w listopadzie w nc+

2014-11-19

Już w najbliższą sobotę, 22 listopada, od 21:30 kibice będą świadkami gali, podczas której pojedynek o mistrzowski pas federacji EBU wagi półśredniej stoczą Rafał Jackiewicz i Gianluca Branco. Polak stanie przed szasną na tytuł mistrza Europy.

Gala transmitowana będzie od 21:30 w nSport+, gdzie kibice zobaczą pojedynki poprzedzające, w których zaprezentują się najbardziej utalentowani zawodnicy. Dokładnie o 22:30 relacja przeniesiona zostanie do CANAL+ Sport, gdzie w walce wieczoru o prestiżowy pas mistrza Europy w silnie obsadzonej wadze półśredniej powalczy 37-letni Rafał Jackiewicz. Polak stanie naprzeciw innego bardzo doświadczonego zawodnika, 44-letniego Włocha Gianluki Branco. Dla Jackiewicza to szansa na odzyskanie tytułu, który był już w jego rękach w latach 2008 – 2009. Zrezygnował z tytułu mistrza Europy ponieważ zdecydował się ubiegać o mistrzostwo świata (nie można być jednocześnie mistrzem Europy i świata).

Nie udało się - po konfrontacjach ze Słowakiem Dejanem Zaveckiem, Kellem Brookiem i Leonardem Bundu marzenia zostały odłożone. Po ostatnim, wygranym starciu, zawodnik ogłosił nawet zakończenie kariery pięściarskiej. Teraz ponownie otworzyła się przed nim szansa na walkę o mistrzostwo Europy. Co ciekawe, jego rywal jest w podobnej sytuacji, Branco był bowiem posiadaczem tego pasa przez kilka lat. Walczył także z Polakami, w 2012 roku pokonał Krzysztofa Bieniasa zdobywając mistrzostwo. Kilka miesięcy później, obronił tytuł w walce z Łukaszem Maćcem.

22 listopada dla przegranego pojedynek stanie się zwieńczeniem bogatej kariery. Zwycięzca będzie mógł dopisać jeszcze jeden ważny rozdział w swojej przygodzie z boksem. Galę z Terraciny komentować będą Edward Durda oraz Przemysław Saleta.

Sobota, 22 listopada:
21:30 Gala z Terraciny, nSport+
walki poprzedzające
komentują: Edward Durda, Przemysław Saleta
22:30 Gala z Terraciny, CANAL+ Sport
Rafał Jackiewicz - Gianluca Branco
walka o mistrzowski pas federacji EBU
komentują: Edward Durda, Przemysław Saleta