Wieczór z Guyem Ritchie w ale kino+

2014-07-23
W sobotę 26 lipca Ale kino+ zaprasza na „Wieczór z Guyem Ritchie” – królem brytyjskiej komedii gangsterskiej, który jak nikt potrafi połączyć precyzyjną intrygę kryminalną z szalonym i nieprzewidywalnym humorem. W ramach wieczoru stacja pokaże trzy popisowe filmy reżysera - „Porachunki”, „Przekręt” i „Revolver”. Początek o 20:10.

przekret

W 1998 roku brytyjskie kino podbił Guy Ritchie – 30-letni reżyser, który swoim debiutanckim filmem „Porachunki” z miejsca zdobył serca widzów. Brawurowa czarna komedia o londyńskim podziemiu kryminalnym to nie tylko potężna dawka humoru i wyśmienitych dialogów, ale również film, którym Ritchie przywrócił najlepsze tradycje kina gangsterskiego. W „Porachunkach” znajdziemy więc elementy charakterystyczne dla tego gatunku - zawiłą intrygę, galerię wyrazistych postaci, wojnę gangów narkotykowych, podejrzane miejskie zaułki i nocne kluby. Dobierając obsadę Ritchie postawił na nieznane twarze – w głównej roli błyszczy mało popularny wówczas Jason Statham, dla którego film był przepustką do kariery. „Porachunki” docenili krytycy – obraz nominowany był w 3 kategoriach do BAFTY, spośród których zdobył Nagrodę Publiczności.

Na kontynuację nie trzeba było długo czekać – zachęcony sukcesem „Porachunków” Ritchie powrócił do tematu londyńskich gangsterów w 2000 roku. Tak powstał „Przekręt” – jeden z najlepszych i najpopularniejszych filmów reżysera. Fani nie zawiedli się – opowieść o mafijnych interesach, nielegalnych walkach bokserskich i intrydze osnutej wokół kradzieży bezcennego diamentu, nie tylko spełniła ich oczekiwania, ale szybko stała się pozycją kultową. „Przekręt” obfituje w zabawne scenki, cięte dialogi, wartką, wielowątkową akcję oraz szereg ekscentrycznych postaci. Na uwagę zasługuje znakomita gra aktorów - w rolach głównych występują, obok znanych z „Porachunków” Jasona Stathama i Jasona Flemynga, Benicio Del Toro oraz bezkonkurencyjny Brad Pitt jako cygański mistrz boksu, Mickey.

Wieczór w Ale kino+ zamknie „Revolver”, który powstał 5 lat po realizacji „Przekrętu”. Przez ten czas Ritchie przeszedł sporą metamorfozę. Z młodego-gniewnego twórcy, który zajął się reżyserią, bo uważał, że brytyjskie kino rozrywkowe jest na wymarciu, stał się mężem Madonny i gorliwym wyznawcą kabały. Wnikliwi widzowie odnajdą zresztą w „Revolverze” całą gamę religijnych aluzji. Podobnie też jak w „Porachunkach” i „Przekręcie”, akcja rozgrywa się w londyńskim półświatku, a bohaterem jest tym razem hazardzista, który po wyjściu z więzienia szykuje przeciwko pewnemu mafijnemu bossowi „numer stulecia”. W roli głównej występuje Jason Statham, a partneruje mu Ray Liotta. Sam Ritchie mówił w wywiadach - Chciałem przedstawić kant nad kantami. Fascynuje mnie to, jak można oszukać umysł człowieka. Ludzi kusi ich własna chciwość. Wszystkich nas można oszukać, pytanie brzmi jak bardzo albo w którym momencie sobie to uświadamiamy. Największym wyzwaniem było ubranie tego intelektualnego konceptu w ekscytującą, pełną akcji opowieść. Film ma być przecież przede wszystkim rozrywką.

Wieczór z Guyem Ritchie w Ale kino+
sobota, 26 lipca, od godz. 20:10:

Porachunki (Lock, Stock and Two Smoking Barrels)
komedia kryminalna, Wlk. Brytania, 1998, 107 min
rez. Guy Ritchie, wyk. Jason Statham, Jason Flemyng, Dexter Fletcher, Nick Moran, Steven Mackintosh, Vinnie Jones

Przekręt (Snatch.)
komedia kryminalna, Wlk. Brytania / USA, 2000, 104 min
rez. Guy Ritchie, wyk. Jason Statham, Brad Pitt, Benicio Del Toro, Dennis Farina, Vinnie Jones, Jason Flemyng

Revolver (Revolver)
kryminalny, Francja / Wlk. Brytania, 2005, 107 min.
rez. Guy Ritchie, wyk. Jason Statham, Ray Liotta, Vincent Pastore, Andre Benjamin

ITI Neovision S.A., al. gen. W. Sikorskiego 9, 02-758 Warszawa, NIP 521-00-82-774, REGON: 010175861, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy KRS pod nr KRS: 0000469644, kapitał zakładowy: 441.176.000 zł, w całości wpłacony, Nr GIOŚ E0012413WBW.