Wieczór specjalny: Halloween - maraton filmów grozy w CANAL+

2014-10-13
Aaron Eckhart, Abigail Breslin, Brad Pitt, Jessica Chastain, Liev Schreiber – to tylko kilka aktorskich sław, które widzowie CANAL+ zobaczą podczas Wieczoru Specjalnego: Halloween.  Na piątek, 31 października filmowy kanał premium platformy nc+ zaplanował aż trzy premiery filmowe: po południu dla dzieci „Ciekawski George i Halloweenowy Festiwal Strachów”, a wieczorem dla dorosłych „Ja, Frankenstein” oraz „Istnienie”. Maraton filmów grozy będzie kontynuowany po północy, a w nim: „World War Z”, „Mama” i „Omen”.

istnienie

Wieczór Specjalny: Halloween rozpocznie się 31 października o 18:00 propozycją dla najmłodszych amatorów halloweenowych psikusów. CANAL+ przygotował dla nich premierę animacji „Ciekawski George i Halloweenowy Festiwal Strachów”. W filmie uwielbiana przez dzieci małpka będzie próbowała udowodnić, że strach na wróble No Noggin, który w Halloween straszy ludzi i zabiera im czapki naprawdę istnieje.

Maraton filmów grozy dla dorosłych wystartuje o 21:00 i potrwa do wczesnych godzin porannych w sobotę. W tym czasie CANAL+ zaprezentuje dwie premiery. Na początek będzie to widowisko fantasy „Ja, Frankenstein” z prawdopodobnie najprzystojniejszym wcieleniem monstra stworzonego przez dr. Wiktora Frankensteina. Adama, który najpierw mści się na swoim twórcy, a potem staje do walki dobra ze złem po właściwej stronie zagrał Aaron Eckhart, laureat m.in. Złotego Globu za rolę w komedii „Dziękujemy za palenie”. Eckhartowi na planie partneruje w roli księcia Naberiusa Bill Nighy, a w pozostałych rolach można zobaczyć m.in. znaną z serii „Władca pierścieni” Mirandę Otto oraz Jaia Courtneya („Szklana pułapka 5”, serial „Spartakus: Krew i piach”). Film Stuarta Beattie’ego kompiluje klasyczną historię napisaną przez Mary Shelley z komiksem autorstwa Kevina Greviouxa, twórcy uniwersum „Underworld", tworząc dynamiczne kino rozrywkowe.

Jest ono idealnym wprowadzeniem widzów w mroczny klimat kolejnej premiery filmowej wieczoru – horroru „Istnienie”, który rozpocznie się o 22:35. W oryginalnym, zaskakującym obrazie Vincenzo Nataliego, twórcy „Cube” i „Istoty”, w roli głównej wystąpiła nominowana do Oscara za „Małą Miss” Abigail Breslin. Aktorka wciela się w ducha uwięzionej między życiem a śmiercią nastolatki, która próbuje ostrzec nowych mieszkańców jej domu przed grożącym im niebezpieczeństwem i odkryć, kto zamordował ją i jej rodzinę.

Dla widzów, którym silnych wrażeń nigdy dość CANAL+ kontynuuje maraton z horrorami do rana. O 00:15 stacja pokaże „World War Z”, w którym Brad Pitt jako były śledczy ONZ poszukuje źródła i antidotum na wirusa, zamieniającego ludzi w krwiożercze bestie. O 2:10 widzowie zobaczą horror „Mama”, w którym dwukrotnie nominowana do Oscara Jessica Chastain i znany z roli Jamie’ego w „Grze o tron” Nikolaj Coster-Waldau wcielają się w opiekunów odnalezionych po latach sióstr bliźniaczek. Wraz z dziewczynkami do ich domu wprowadza się ktoś jeszcze. Najwytrwalszych miłośników gatunku CANAL+ zaprasza o 3:50 na „Omen” w reżyserii Johna Moore’a, remake jednego z najsłynniejszych horrorów w historii kina. Tym razem w rolę Roberta Thorna wcielił się znany m.in. z serialu „Ray Donovan” Liev Schreiber, jego żonę Katherine zagrała Julia Stilez (seria „Tożsamość Bourne’a”), a w roli opiekunki demonicznego Damiena (Seamus Davey-Fitzpatrick) wystąpiła Mia Farrow.

WIECZÓR SPECJALNY:  HALLOWEEN W CANAL+

18:00 – PREMIERA: Ciekawski George i Halloweenowy Festiwal Strachów (Curious George: A Halloween Boo Fest), animacja, USA, 2013, reż. Scott Heming, Andrei Svislotski
21:00 - PREMIERA: Ja, Frankenstein (I, Frankenstein)
film akcji, fantasy, USA, Australia, 2013, reż. Stuart Beattie, wyk. Aaron Eckhart, Bill Nighy, Yvonne Strahovski, Miranda Otto