Walentynki – Wszystkie odcienie miłości w ALE KINO+ i PLANETE+

2014-02-04

Z okazji święta zakochanych obie stacje przygotowały specjalny program. ale kino+ opowie o miłości w trzech różnych konwencjach filmowych: melodramatu, komedii romantycznej i kina LGBTQ. Z kolei PLANETE+ pokaże przejawy tego uczucia wśród zwierząt w czteroodcinkowej serii dokumentalnej pt. „Czułości w świecie zwierząt”.

Walentynki w ale kino+ rozpocznie cykl wtorków z melodramatem i film „Głębokie błękitne morze”. Rozgrywająca się w latach 50. opowieść o płomiennym romansie żony sędziego i pilota RAF-u walczyła o Złotą Muszlę w San Sebastian w 2011 roku. W roli głównej występuje nominowana do Złotego Globu Rachel Weisz

Premiera we wtorek, 4 lutego, o 20:10.

„Triszna. Pragnienie miłości” to współczesna „love story” umiejscowiona w bajkowej scenerii Indii. Bohaterami są kochankowie, którzy z czasem odkrywają, że poza uczuciem dzieli ich wszystko – pochodzenie, status społeczny, plany na przyszłość. Film Michaela Winterbottoma to adaptacja powieści „Tessa d’Urberville”, którą na ekran przeniósł już Roman Polański w „Tess”. W roli tytułowej występuje Freida Pinto, znana m.in. ze „Slumdoga. Milionera z ulicy”.

Premiera we wtorek, 11 lutego, o 20:10.

O trudnym wyborze między miłością a przysięgą złożoną Bogu opowiada grecka „Meteora”. Akcja filmu rozgrywa się w dwóch klasztorach, gdzie służą mnich Theodoros i zakonnica Urania. Gdy wybucha między nimi zakazane uczucie, ich życie na zawsze się zmienia. Film walczył w 2012 roku o Złotego Niedźwiedzia.

Premiera we wtorek 18 lutego o 20:10.

Cykl zakończy „Tyranozaur” - nagrodzony m.in. BAFTĄ dramat łączący najlepsze tradycje kina brytyjskiego. Bohaterem filmu jest samotny alkoholik Joseph, który pewnego dnia poznaje Hannah, pracownicę organizacji charytatywnej. Czy uczucie, które się między nimi narodzi, ma szansę przetrwać?

Premiera we wtorek 25 lutego o 20:10.

W czwartek 13 lutego od 20:10 ale kino+ zaprasza na „Wieczór LGBTQ” a w nim na trzy nagrodzone w Berlinie filmy o lesbijskich związkach. Pierwszy z nich, „Vic + Flo zobaczyły niedźwiedzia” Kanadyjczyka Denisa Côté, to opowieść o dwóch byłych więźniarkach, które szukają spokoju w domu w lasach Quebecu. Wkrótce ich pobyt zakłóca wizyta kuratora i wścibskich sąsiadów. Film walczył o Złotego Niedźwiedzia na ostatnim Berlinale, gdzie zdobył Nagrodę im. Alfreda Bauera za najlepszą reżyserię.

Drugi film, krótkometrażowy „Prysznic”, przedstawia ostatni wspólny poranek dwóch kobiet, które zdecydowały się na rozstanie. Film zdobył w Berlinie w 2011 roku Nagrodę Specjalną.

Wieczór zamknie „Wstrząs”. Żyjąca homoseksualnym związku Abbie przechodzi kryzys wieku średniego. Postanawia porzucić dotychczasowe życie i zostaje luksusową prostytutką. Czy rewolucja w życiu osobistym przyniesie jej odpowiedzi na pytania o własną tożsamość? Obraz zdobył w 2013 roku Teddy Award, przyznawaną na festiwalu w Berlinie najlepszym filmom o tematyce LGBTQ.

W piątek 14 lutego od 20:10 ale kino+ zaprasza na romantyczny wieczór z filmami „Miłosna zagrywka” oraz „Tristan i Izolda”

Oparta na prawdziwej historii komedia „Miłosna zagrywka” to historia związku zagorzałego fana baseballa Bena i ambitnej bizneswoman Lindsay. Jak pogodzić pasję do sportu z miłością do ukochanej? Na to pytanie odpowiedzą Jimmy Fallon i Drew Barrymore, którzy wcielili się w głównych bohaterów.

„Tristan i Izolda” to ekranizacja celtyckiej legendy o jednym z najsłynniejszych romansów wszech czasów. W kostiumowym widowisku o zakazanej miłości córki króla Celtów i walecznego angielskiego rycerza wystąpili Sophia Myles i James Franco

Z kolei Walentynki w PLANETE+ upłyną pod znakiem „Czułości w świecie zwierząt” - francuskiej serii dokumentalnej, prezentującej obyczaje seksualne zwierząt. W czterech kolejnych odcinkach widzowie zobaczą m.in. zapierający dech w piersiach taniec godowy japońskich perkozów, wstęp do zalotów małp i niezwykłe prezenty, jakie ofiarują wybrance serca samce niektórych gatunków ptaków. Twórcy serii pokażą również takie zachowania społeczne zwierząt, jak łączenie się w grupy. Dzięki temu skuteczniej mogą bronić się przed drapieżnikami czy wspierać w poszukiwaniu pożywienia i wody.

Premiera we wtorek, 4 lutego, od godz. 20:45 i wtorek, 11 lutego, od godz. 20:45.