Tenisowe emocje z udziałem reprezentacji Polski w nc+

2014-04-03
W najbliższy weekend, 4-6 kwietnia na warszawskim Torwarze odbędzie się spotkanie drugiej rundy tenisowego Pucharu Davisa pomiędzy reprezentacjami Polski i Chorwacji. Zwycięzca zagra we wrześniowym barażu, którego stawką będzie awans do Grupy Światowej. Wszystkie pojedynki na żywo pokaże platforma nc+ w CANAL+ Family2.

Obie kadry zmierzą się ze sobą po raz pierwszy w historii rozgrywek o Puchar Davisa. Rywal Polaków to utytułowany zespół, zdobywca głównego trofeum w 2005 roku. Wtedy to Chorwaci z Ivanem Ljubiciciem na czele pokonali w Bratysławie reprezentację Słowacji 3-2. Miejsce w Grupie Światowej Pucharu Davisa rywale biało-czerwonych stracili dopiero w zeszłym roku po porażce z Wielką Brytanią 1-4. W światowym rankingu Chorwacja plasuje się na 18. miejscu tuż nad reprezentacją Polski (19. pozycja).

Pierwsze „rakiety” obu drużyn, czyli Jerzy Janowicz (21. miejsce w rankingu ATP) oraz Marin Cilić (26. miejsce w rankingu ATP) rywalizowały ze sobą dotychczas tylko raz. Do pojedynku doszło w Paryżu w 2012 roku na nawierzchni twardej i wówczas lepszy okazał się Polak, który zwyciężył Chorwata w dwóch setach (7-6, 6-2). Cilić w tym sezonie jest w bardzo dobrej formie. Wygrał dwa duże turnieje (Zagrzeb oraz Delray Beach), a także zanotował finał zawodów w Rotterdamie. Ich starcie widzowie CANAL+ Family2 zobaczą w niedzielę o 11:45. Tenisiści rywalizować będą na nawierzchni Rebound Ace Synpave, która w klasyfikacji ITF ma numer 4 i jest zaliczana do średnio-szybkich.

- Na takiej nawierzchni grałem dotychczas tylko raz, więc zbyt dużo nie mogę o niej powiedzieć. Na pewno jest dość szybka. No i piłki też są takie, jakie chcieliśmy -  twarde i ciężkie. Można nimi śmiało grać agresywnie. –  na konferencji prasowej Jerzy Janowicz.

W poprzedniej edycji rozgrywek o Puchar Davisa Polacy byli blisko historycznego awansu do grupy Światowej, jednak w decydującym starciu ulegli Australii 1-4. Tegoroczne rozgrywki nasi tenisiści rozpoczęli od zwycięstwa nad reprezentacją Rosji 3-2. Chorwaci w pierwszej rundzie otrzymali tzw. „wolny los”. Starcie z Polską będzie więc dla nich premierowym meczem w tegorocznej edycji Pucharu Davisa.

Na mecz Polska – Chorwacja zaprasza dziennikarz nc+, Bartek Ignacik:

Po pierwszym w historii zwycięstwie z Rosją, czas na historyczną, bo pierwszą rywalizację z drużyną Chorwacji. Przez trzy dni zapraszamy przed telewizory, na wielkie tenisowe emocje. W specjalnie zaaranżowanym studiu na warszawskim Torwarze, wraz z zaproszonymi gośćmi przeanalizujemy szczegółowo każde spotkanie i zajrzymy za kulisy rywalizacji na korcie.

Skład reprezentacji Polski na mecz z Chorwacją:
1. Jerzy Janowicz (ranking singlowy - 21)
2. Michał Przysiężny (ranking singlowy - 73)
3. Mariusz Fyrstenberg (ranking deblowy – 28)
4. Marcin Matkowski (ranking deblowy – 29)
5. Piotr Gadomski (rezerwowy)
Kapitan: Radosław Szymanik

Skład reprezentacji Chorwacji na mecz z Polską:
1. Marin Cilić (ranking singlowy – 26)
2. Borna Coric (ranking singlowy – 295)
3. Mate Pavic (ranking deblowy – 53)
4. Marin Draganja (ranking deblowy – 50)
Kapitan: Zeljko Krajan

W reprezentacji Chorwacji zabraknie dwóch tenisistów sklasyfikowanych w pierwszej „100” rankingu ATP – Ivana Dodiga oraz Ivo Karlovicia. Pierwszy z nich nie wystąpi w spotkaniu z Polską z powodu problemów z plecami. Jak wyjaśnił kapitan chorwackiej kadry, Dodig „nie jest fizycznie przygotowany do gry i w obecnej sytuacji nie może pomóc reprezentacji”. Z kolei 35-letni Ivo Karlović już od pewnego czasu nie jest powoływany przez Zeljko Krajana.

Plan transmisji spotkań meczu Pucharu Davisa Polska - Chorwacja na platformie nc+:

piątek, 4 kwietnia (godz. 16:00 – 22:00, CANAL+ Family2)
1 mecz singlowy: Michał Przysiężny – Marin Cilić
komentarz: Tomasz Smokowski, Lech Sidor
2 mecz singlowy: Jerzy Janowicz – Borna Corić
komentarz: Bartek Ignacik, Michał Chmela

sobota, 5 kwietnia (godz. 15:45 – 19:30, CANAL+ Family2)
mecz deblowy: Fyrstenberg / Matkowski – Draganja / Pavić,
komentarz: Bartek Ignacik, Michał Chmela

niedziela, 6 kwietnia (godz. 11:45 – 18:00 , CANAL+ Family2)
1 mecz singlowy: Jerzy Janowicz – Marin Cilić
2 mecz singlowy: Michał Przysiężny – Borna Corić