Tenis w nc+: wielki finał Fed Cup 2014

2014-11-06

W sobotę i niedzielę (8-9 listopada) platforma nc+ pokaże jedno z  najważniejszych wydarzeń tenisowych mijającego roku. Na antenach CANAL+ Family i CANAL+ Family2 będzie można obejrzeć finał rozgrywek Fed Cup 2014, w którym zmierzą się reprezentacje Czech i Niemiec. W walce o to prestiżowe trofeum widzowie nc+ zobaczą m.in. najlepsze zawodniczki obu drużyn - Petrę Kvitovą i Angelique Kerber.

Czeszki mają na koncie dwa zwycięstwa w Fed Cup – triumfowały w 2011 oraz 2012 roku. Niemki swój jedyny tytuł zdobyły w 1992 roku, pokonując w finale reprezentację Hiszpanii. Bezpośredni bilans pomiędzy obiema drużynami w roli faworyta stawia podopieczne kapitana Petra Pali. Biorąc pod uwagę mecze z udziałem Czechosłowacji oraz Republiki Federalnej Niemiec, Czeszki aż sześciokrotnie okazywały się lepsze. W historii starć w Fed Cup, Niemki wygrały tylko raz – w 1987 roku.

Na korzyść Czeszek przemawia również miejsce rozegrania meczu finałowego. Tenisistki rywalizować będą na korcie twardym w hali O2 w Pradze. Szczególnie interesująco zapowiada się pojedynek rakiet nr 1 – triumfatorki tegorocznego Wimbledonu, Petry Kvitovej oraz mającej polskie korzenie Angelique Kerber.

W drodze do finału liderki światowego rankingu pokonały Hiszpanki oraz Włoszki, natomiast Niemki poradziły sobie bez większych kłopotów ze Słowaczkami oraz Australijkami.

- W tym roku finał Fed Cup zapowiada się naprawdę fascynująco. W obu zespołach nie ma słabych punktów, a nazwiska takie jak Kvitova, Kerber czy Petković gwarantują wspaniałą jakość gry i wielkie emocje. Niemki na triumf czekają od 1992 roku, więc zrobią wszystko, aby zwyciężyć. Cała hala będzie jednak wspierać gospodynie. Tego nie można przegapić! – mówi dziennikarz nc+, Bartek Ignacik, który będzie komentował finał Fed Cup.

Składy drużyn:

Czechy (kapitan Petr Pala):
Petra Kvitova, Lucie Safarova, Karolina Pliskova, Lucie Hradecka

Niemcy (kapitan Barbara Rittner):
Angelique Kerber, Andrea Petković, Sabine Lisicki, Julia Goerges

Plan transmisji spotkań finału Fed Cup na platformie nc+ (8-9.11)

piątek, 15 listopada
- Mecz nr 1 (13:00-15:30, CANAL+ Family2)
- Mecz nr 2 (18:00-19:55, CANAL+ Family2) - retransmisja

sobota, 16 listopada
- Mecz nr 3 (13:00-15:10, CANAL+ Family)
komentarz: Bartek Ignacik, Tomasz Wiktorowski
-Mecze nr 4 i 5 (17:30-20:55, CANAL+ Family)
komentarz: Bartek Ignacik, Tomasz Wiktorowski

ITI Neovision S.A., al. gen. W. Sikorskiego 9, 02-758 Warszawa, NIP 521-00-82-774, REGON: 010175861, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy KRS pod nr KRS: 0000469644, kapitał zakładowy: 441.176.000 zł, w całości wpłacony, Nr GIOŚ E0012413WBW.