Tenis: mecz Pucharu Davisa Rosja - Polska

2014-01-29

W piątek, 31 stycznia, tenisowa reprezentacja Polski rozpocznie zmagania w Pucharze Davisa. W pierwszej rundzie grupy I strefy Euroafrykańskiej rywalem naszej kadry będzie Rosja. Transmisje wszystkich spotkań tego niezwykle interesująco zapowiadającego się starcia oglądać będzie można od piątku do niedzieli w kanałach platformy nc+.

jerzy-janowicz-puchar-davisa

W zespole biało-czerwonych wystąpią: Jerzy Janowicz, Michał Przysiężny, a w grze podwójnej Mariusz Fyrstenberg i Marcin Matkowski. Rolę rezerwowego pełnić będzie Grzegorz Panfil. Spotkanie zostanie rozegrane na Stadionie Olimpijskim w Moskwie. Zawodnicy rywalizować będą na nawierzchni twardej.

Dotychczas reprezentacje Polski i Rosji spotkały się tylko raz. 42 lata temu, w 1972 roku ówczesny ZSRR zwyciężył 4-0. W naszej kadrze znajdowali się wówczas jedni z najlepszych zawodników w historii polskiego tenisa: Tadeusz Nowicki oraz Wiesław Gąsiorek. Miejmy nadzieję, że tym razem wynik będzie zupełnie inny i biało-czerwoni wywalczą awans do kolejnej rundy, w której na zwycięzcę moskiewskiego starcia czeka Chorwacja.

O szansach polskiej reprezentacji mówi komentator i ekspert tenisowy nc+, Bartek Ignacik:

- Jak powiedział Jerzy Janowicz, mecze Polska - Rosja zawsze wywołują dodatkowy smaczek, nieważne w jakiej dyscyplinie sportu. I tak też będzie tym razem. Po ostatnich sukcesach polskich zawodników w Australian Open 2014, liczymy wspólnie na kolejne zwycięstwa, szczególnie w tak przez wszystkich cenionym i lubianym Pucharze Davisa. Na nowo rozpoczynamy walkę o Grupę Światową. Mroźna Moskwa, gorąco przed telewizorami. Serdecznie zapraszamy!

Skład reprezentacji Polski na mecz z Rosją:

1. Jerzy Janowicz (ranking singlowy - 20)
2. Michał Przysiężny (ranking singlowy - 64)
3. Mariusz Fyrstenberg (ranking deblowy – 18)
4. Marcin Matkowski (ranking deblowy – 19)
Kapitan: Radosław Szymanik

Skład reprezentacji Rosji na mecz z Polską:
1. Dmitrij Tursunow (ranking singlowy – 26)
2. Teimuraz Gabaszwili (ranking singlowy – 79)
3. Andriej Kuzniecow (ranking singlowy – 131)
4. Karen Kaczanow (ranking singlowy – 450)
Kapitan: Szamil Tarpiszczew