T-Mobile Ekstraklasa w nc+: Liga nabiera tempa

2014-02-20

Bardzo ciekawie zapowiada się 23. kolejka T-Mobile Ekstraklasy. Hitem piątku będzie starcie Pogoni Szczecin z Lechem Poznań, w sobotę w Zabrzu wydarzenie weekendu w lidze polskiej czyli konfrontacja trzeciego w tabeli Górnika z liderem - Legią Warszawa, a w niedzielę wielkie emocje w Krakowie, derby Wisła – Cracovia. Gościem niedzielnej Ligi+ Extra będzie trener Henning Berg.

Już w piątkowy wieczór w Szczecinie rewelacyjnie spisująca się w tym sezonie drużyna Dariusza Wdowczyka zmierzy się z Lechem Poznań (CANAL+ Sport, Super Piątek, 20:00). Oba zespoły wiosenną część sezonu rozpoczęły od wygranych.  „Portowcy” pokonali po bardzo dobrym meczu w Gdańsku Lechię 3:2 - spotkanie to zostało uznane przez widzów nc+ głosujących w aplikacji „Oceń mecz” (canalplus.pl/ocenmecz) najlepszym w minionym tygodniu, a „Kolejorz” odprawił z kwitkiem Śląsk Wrocław wygrywając u siebie 2:1. Pogoń zaczyna nieśmiało myśleć o włączeniu się do walki o europejskie puchary, Lech poprzeczkę wiesza sobie jeszcze wyżej, co oznacza, że emocji na pewno nie zabraknie. Przed hitem dnia, od 17:40 w CANAL+ Family relacja ze spotkania Jagiellonii Białystok z Podbeskidziem Bielsko-Biała. Gospodarzy od czołowej ósemki dzieli zaledwie 1 punkt. Także o włos od wydostania się ze strefy spadkowej są goście. Zwycięstwo jest więc potrzebne jednym i drugim.

Sobotnia podróż po polskich boiskach rozpocznie się w Łodzi, gdzie Widzew spotka się z Piastem Gliwice (CANAL+ Family / nSport, 15:10). Oba zespoły poszukają pierwszych wiosną punktów i bramek. O 18:25 w CANAL+ Sport rozpocznie się transmisja z najważniejszego wydarzenia weekendu – Górnik Zabrze zagra z Legią Warszawa. Ekipa ze Śląska po niespodziewanej porażce z Zagłębiem Lubin spadła z drugiego na trzecie miejsce w tabeli. Piłkarze Ryszarda Wieczorka zapowiadają, że tę stratę szybko odrobią w starciu z liderem tabeli. Legia, w poprzedniej kolejce wprawdzie wygrała z Koroną, ale swoją formą nie zaimponowała. Dobre wrażenie pozostawił na kibicach jedynie nowy nabytek stołecznego klubu – Brazylijczyk Guilherme, który wyróżniony został największym+ kolejki.

- Dla zabrzan to ostatni dzwonek żeby przekonać wszystkich, a zwłaszcza samych siebie, że walka o podium albo nawet o tytuł to nie mrzonka. Ale jak to zrobić skoro wypadli ze składu Olkowski, Przybylski i Zachara -  trzech podstawowych graczy, po jednym z każdej formacji. A pozycja bramkarza, jak mówi trener Wieczorek, również daje do myślenia. Górnik nie ma bogatych zasobów ludzkich na ławce i to jest największy mankament. Na Legię ma być gotowy Zachara, ale czy to wystarczy?

Górnik może jednak pocieszać się tym, ze główny kandydat do mistrzostwa nie oczarował w spotkaniu z Koroną, choć przynajmniej osiągnął swój cel. W grze drużyny Henninga Berga nie widać postępu, ale być może właśnie tak ma to wyglądać na tym etapie współpracy. Znamy plan. Wysoki pressing. Problemem jest tylko konsekwencja w jego realizacji. Najpierw trzeba zrobić krok w tył, żeby później móc zrobić dwa do przodu. Być może taką wizją żyją w Warszawie. Żyją też debiutem nowego, długo wyczekiwanego napastnika Orlando Sa.

Zadanie ma dość proste, bo Dwaliszwili nie zawiesił zbyt wysoko poprzeczki – mówi komentator nc+, Przemysław Pełka.

Czy sobotni szlagier w Zabrzu dostarczy spodziewanych emocji i wrażeń? Kibice swoje zdanie na ten temat będą mogli wyrazić na stronie canalplus.pl/ocenmecz, gdzie w trakcie weekendu mogą oceniać atrakcyjność spotkań T-Mobile Ekstraklasy oraz lig zagranicznych. Widzowie będą mogli także – jak co tydzień – wybierać na profilu CANAL+ Sport na facebooku największe+ meczów oraz +kolejki.

Na niedzielę zaplanowane zostały trzy mecze. Na początek, od 12:55 w CANAL+ Family relacja ze spotkania Korona Kielce – Zagłębie Lubin. Gospodarze na inaugurację wiosny zagrali dobrze, ale przegrali wspomniane spotkanie z Legią, a goście wygrali z Górnikiem 3:0. O 15:25 dzięki przekazowi CANAL+ Sport widzowie przeniosą się pod Wawel. Tam odbędą się derby Krakowa, w których Wisła zmierzy się z Cracovią. Podopieczni Franciszka Smudy są już na 2. miejscu w tabeli. „Pasy” plasują się na 8. pozycji. Również w tym spotkaniu dziennikarz nc+ Przemysław Pełka upatruje wielu emocji:

- „Święta wojna” zawsze pozostaje jednym z największych piłkarskich wydarzeń sezonu. Bez względu na wszystko – formę czy miejsce w tabeli. A teraz i z jednym i z drugim nie jest najgorzej. Najważniejsze, że oba kluby mają duże ambicje. Wisła  goni lidera, a Cracovia chce załapać się na koniec sezonu zasadniczego do grupy mistrzowskiej. Cracovia to rzadki przypadek. Zespół z ul. Kałuży przyzwyczaił nas do atrakcyjnej gry i częstego przebywania przy piłce, ale także do tego, że częściej niż u siebie punktuje na wyjazdach. Wisła z kolei jest u siebie niemal bezbłędna, a w 11 meczach straciła tylko 2 gole. Największym wyzwaniem dla trenera Stawowego będzie sformowanie defensywy. Bardzo prawdopodobne jest to, że w środku obrony nie zobaczymy ani jednego środkowego obrońcy. Raczej możemy oczekiwać dwóch defensywnych pomocników. Paweł Brożek i spółka to będzie gigantyczne wyzwanie dla eksperymentalnej obrony. Tak czy inaczej, ten mecz jest jak bankowa gwarancja. Gwarancja emocji i bramek.

Na kolejne z zaplanowanych spotkań nerwowo czekają fani Śląska. Drużyna z Wrocławia zmierzy się z nieobliczalnym Ruchem Chorzów(CANAL+ Sport, 17:55), który jest już zaledwie o 3 punkty od strefy medalowej. Z kolei zespół Stanislava Levy’ego zamiast patrzeć w górę tabeli coraz częściej ogląda się za siebie, bo do strefy spadkowej już naprawdę bardzo blisko.

Wydarzenia weekendu podsumowane zostaną w niedzielę w magazynie Liga+ Extra (CANAL+ Sport, 20:00), którego gościem specjalnym będzie nowy trener Legii Warszawa Henning Berg.

23. kolejkę zamknie poniedziałkowa rywalizacja w Bydgoszczy. Zawisza po wygranej z Cracovią chce pójść za ciosem, a Lechia, z nowym dyrektorem sportowym i perspektywami na dużego sponsora, postara się o odzyskanie punktów straconych w poprzedniej kolejce z Pogonią. Transmisja meczu w CANAL+ Family od 17:40.

Plan transmisji 23. kolejki T-Mobile Ekstraklasy w kanałach nc+:

piątek, 21 lutego:

17:55 Śląsk Wrocław – Ruch Chorzów, CANAL+ Sport

komentują: Bartosz Gleń, Marcin Baszczyński

20:00 Liga+ Extra, CANAL+ Sport

gospodarz: Krzysztof Marciniak, gość: Hanning Berg, eksperci: Tomasz Wieszczycki, Przemysław Rudzki, Sławomir Stempniewski

poniedziałek, 24 lutego:

17:40 Zawisza Bydgoszcz – Lechia Gdańsk, CANAL+ Family