T-Mobile Ekstraklasa w nc+: Wisła i Ruch w pościgu za liderem

2014-03-06

W nadchodzący weekend rozegrana zostanie 25. seria gier T-Mobile Ekstraklasy. Najważniejsze spotkanie odbędzie się w sobotni wieczór w Krakowie, gdzie zajmująca 2. miejsce w tabeli Wisła zmierzy się ze znajdującym się tuż za jej plecami Ruchem Chorzów. Lider – Legia Warszawa – zagra w niedzielę we Wrocławiu ze Śląskiem. Wszystkie mecze będzie można zobaczyć na żywo na antenach kanałów platformy nc+. Gośćmi Ligi+ Extra (niedziela g. 20:00, CANAL+ Sport) będą Prezes PZPN Zbigniew Boniek oraz przedstawiciel Ekstraklasy SA.

ekstaklasa

25. kolejka T-Mobile Ekstraklasy zostanie zainaugurowana w piątek w Kielcach, gdzie Korona spotka się z Lechią Gdańsk. Gospodarze wiosną nie odnieśli jeszcze zwycięstwa i spadli na 11. miejsce w tabeli. Lechiści po nie najlepszej grze w ostatnim remisowym starciu z Wisłą zechcą pokazać się z jak najlepszej strony. Transmisja w CANAL+ Family i nSport od 17:40. W ramach wieczornego Super Piątku, który rozpocznie się o 20:00 w CANAL+ Sport, prezentowana będzie konfrontacja Zawiszy Bydgoszcz z Górnikiem Zabrze. Jesienią piłkarze obu zespołów dostarczyli kibicom wielu emocji. Ostatecznie, dzięki trafieniu Radosława Sobolewskiego w doliczonym czasie gry Górnik wygrał 3:2.

Sobotnie transmisje w nc+ rozpocznie rywalizacja Jagiellonii Białystok z Zagłębiem Lubin. Gospodarze mają za sobą tylko 45 minut gry w Warszawie z Legią, gdyż decyzją władz administracyjnych, ze względu na awantury na trybunach, spotkanie zostało przerwane. Goście w pełnym wymiarze czasowym zagrali z Zawiszą Bydgoszcz odnosząc wiosną kolejne zwycięstwo na własnym stadionie. Na wyjazdach idzie im znacznie gorzej – poza własnym stadionem wygrali zaledwie jedno spotkanie. Jak będzie tym razem? Transmisja w CANAL+ Family i nSport od 15:10. Wydarzeniem numer 1 najbliższej kolejki będzie bez wątpienia mecz Wisły Kraków z Ruchem Chorzów. Relacja z tego spotkania w CANAL+ Sport w sobotę od 18:25. Po ostatniej kolejce obie drużyny jeszcze mocniej uwierzyły w możliwość dogonienia lidera przed końcem zasadniczej części rozgrywek.

- Przed meczem z Ruchem Franciszek Smuda ma kilka zagadek do rozwikłania. Najważniejszą jest ustawienie linii obrony pod nieobecność, wskutek nadmiaru kartek, Arkadiusza Głowackiego. „Głowa” wydawał się do tej pory niezastąpiony. Poza tym przed trenerem Smudą przekazanie na inny biceps opaski kapitana. Kontuzje leczą najskuteczniejsi zawodnicy „Białej Gwiazdy” Łukasz Garguła i Paweł Brożek. A Ruch nadal nie przestaje zaskakiwać i jednak zachwycać. Seria pięciu zwycięstw z rzędu robi wrażenie! Kolejne jest też całkiem realne. Przed nami w końcu mecz drużyn z podium. A dodatkowym smaczkiem tej rywalizacji jest Marcin Baszczyński, z którym skomentuję ten szlagier. Wieloletni piłkarz Ruchu, wielokrotny mistrz Polski z Wisłą. Zapraszamy do Krakowa! – mówi dziennikarz nc+, Marcin Rosłoń.

Bardzo ciekawie na boiskach T-Mobile Ekstraklasy będzie również kolejnego dnia. Już o 12:30 w CANAL+ Sport rozpocznie się Grana Niedziela, w ramach której transmitowane będą kolejne spotkania. O 12:40 relacja ze Szczecina, gdzie Pogoń z wracającym do składu Marcinem Robakiem powalczy o punkty z Cracovią, która w wiosennej części rozgrywek nie zdobyła ani jednego punktu. Zaraz potem widzom nc+ zaprezentują się Piast Gliwice i Podbeskidzie Bielsko-Biała. To konfrontacja zespołu szukającego pierwszej na wiosnę wygranej z drużyną, która za wszelką cenę chce się wydostać ze strefy spadkowej. Na koniec ligowych zmagań w niedzielę, transmisja z Wrocławia, gdzie próbujący się wydostać z zapaści Śląsk podejmie borykającą się z pozaboiskowymi problemami Legią. Na ile zamieszanie wokół klubu ze stolicy po niedawnych zamieszkach na stadionie wpłynie na postawę drużyny Henninga Berga?

25. kolejkę rozgrywek zakończy poniedziałkowy mecz Widzewa Łódź z Lechem Poznań. Widzowie nc+ zobaczą w akcji zespół, który według nich zagrał w poprzedniej serii najefektowniejsze spotkanie (wygrana 4:0 Lecha z Piastem oceniona na 3,5 gwiazdki w 5 stopniowej skali w aplikacji „Oceń mecz”) i w szeregach, którego wystąpił największy+ kolejki Szymon Pawłowski. Miejmy nadzieję, że kibice zobaczą tym razem równie efektowne widowisko, jak w minioną sobotę.

W weekend CANAL+ Sport zaprosi również kibiców na magazyny ligowe. W sobotę o 20:30 Rafał Debiński i Grzegorz Mielcarski podsumują piątkowe i sobotnie mecze w programie Liga+.

W niedzielnej Lidze+ Extra Tomasz Smokowski i Andrzej Twarowski, gościć będą Prezesa PZPN Zbigniewa Bońka oraz członka zarządu Ekstraklasy SA, z którymi analizować będą sytuację w piłce ligowej i reprezentacyjnej. Widzowie platformy nc+ będą mogli zadawać pytania do gości za pośrednictwem fanpage`a CANAL+ Sport na facebooku, najciekawsze zostaną wykorzystane w programie.

Plan transmisji 25. kolejki T-Mobile Ekstraklasy w kanałach nc+:

piątek, 7 marca:

17:55 Śląsk Wrocław - Legia Warszawa, CANAL+ Sport
komentują: Robert Skrzyński, Remigiusz Jezierski
20:00 Liga+ Extra, CANAL+ Sport
gospodarze: Tomasz Smokowski, Andrzej Twarowski, gość: Zbigniew Boniek, eksperci: Kazimierz Węgrzyn, Przemysław Rudzki i Sławomir Stempniewski

poniedziałek, 10 marca:
17:40 Widzew Łódź - Lech Poznań, CANAL+ Family