Sylwester retro w Ale kino+

2014-12-10

Powojenny Berlin, swingujący Londyn lat 60., Ameryka lat 80. w stylu noir i Kanada lat 90. W sylwestrową noc 31 grudnia Ale kino+ zaprasza na podróż w czasie z gwiazdami ekranu w czterech hitach: „Dobry Niemiec”, „Była sobie dziewczyna”, „Żar ciała” i „Na zawsze Laurence”. Początek o 20:10. To jest Twój Sylwester w Ale kino+.

Byla-sobie-dziewczyna

Sylwestrowe szaleństwo w Ale kino+ rozpocznie o 20:10 „Dobry Niemiec” - prezentowany w Konkursie Głównym Berlinale kryminał Stevena Soderbergha, z George’em Clooneyem i Kate Blanchett. W filmie reżyser nawiązuje do najlepszych tradycji kina lat 40. i do gatunku noir, kręcąc swój obraz w całości metodami sprzed 70 lat.

Powojenne Niemcy, lato 1945 roku. Do zrujnowanego Berlina przyjeżdża amerykański korespondent wojenny Jake Geismar (George Clooney). Chce odnaleźć swoją dawną miłość Lenę Brandt (Cate Blanchett). Dość szybko trafia na jej ślad - okazuje się, że jej mąż jest poszukiwany zarówno przez amerykańską i radziecką armię. Lena za wszelką cenę chce uciec z Berlina, prosi więc Jake’a o pomoc. Nie wie on, że kobieta skrywa sekret, który wplącze go w zagadkowe morderstwo i międzynarodową intrygę a stawką w niej będzie dominacja potęg w powojennym świecie.

Z powojennego Berlina widz przeniesie się do kolorowego, swingującego Londynu lat 60. W filmie „Była sobie dziewczyna” (godz. 22:10) wystąpiła gwiazdorska obsada – Peter Sarsgaard, Alfred Molina, Emma Thomson, z rewelacyjną, nominowaną do Oscara® i Złotego Globu Carrey Muligan na czele.

16-letnia Jenny Mellor (Carey Mulligan) jest córką przyzwoitego mieszczańskiego małżeństwa z londyńskiego przedmieścia. Jej rodzice marzą, aby dostała się na studia do Oxfordu. Pewnego dnia Jenny nawiązuje rozmowę z nieznajomym mężczyzną. Jest nim trzydziestokilkuletni David Goldman (Peter Sarsgaard), który otwiera przed nią drzwi do innego świata. Zaprasza Jenny do klubów nocnych, na koncerty i aukcje dzieł sztuki. Obiecuje, że nauczy ją życia i miłości. Jego znajomi są zachwyceni Jenny. Innego zdania jest dyrektorka szkoły (Emma Thompson), głęboko rozczarowana faktem, że jej pupilka najwyraźniej postanowiła roztrwonić talent i zaprzepaścić szansę na wyższe wykształcenie.

„Żar ciała” (godz. 00:05) to z kolei hołd oddany klasycznym filmom noir. W filmie brawurowe role zagrali William Hurt i nominowana do Złotego Globu i BAFTY 26-letnia wówczas Kathleen Turner, obwołana po premierze „symbolem seksu lat 80.”.
Ned Racine (William Hurt), adwokat z Florydy, wdaje się w niebezpieczny romans z tajemniczą i niezwykle pociągającą Matty Walker (Kathleen Turner), żoną bogatego biznesmena. Mężczyzna jest zaślepiony fascynacją i pożądaniem Matty, dla której traci głowę. Do tego stopnia, że godzi się na jej plan zamordowania męża. Kochankowie dokonują zbrodni i sprytnie zacierają ślady, pozorując wypadek. Jednak wkrótce sprawy zaczynają się gmatwać ...

Wieczór filmowych podróży zakończy o 02:00 „Na zawsze Laurence” – obraz Kanady lat 90., gdzie trzydziestoletni Laurence decyduje się na operację zmiany płci. Film otrzymał szereg nagród, z czego dwie najważniejsze na MFF w Cannes - „Queerową” Palmę dla najlepszego filmu o tematyce LGBTQ, a w sekcji Un Certain Regard wyróżnienie dla Suzanne Clement za najlepszą rolę kobiecą.
Trzydziestoletni Laurence od zawsze pragnął być kobietą. Pewnego dnia zwierza się z tego sekretu swojej dziewczynie Frederique, która postanawia, że bez względu na konsekwencje będzie towarzyszyć ukochanemu podczas jego metamorfozy - począwszy od operacji zmiany płci. Para robi to wbrew obawom rodziny, przyjaciół i uprzedzeniom nietolerancyjnego społeczeństwa. Film wyreżyserował Xavier Dolan, nazywany cudownym dzieckiem kina kanadyjskiego, autor głośnych „Wyśnionych miłości”, a ostatnio także „Mamy”.

Sylwester retro w Ale kino+
20.10 Dobry Niemiec (The Good German)
kryminalny, USA, 2006, reż. Steven Soderbergh, wyk. George Clooney, Cate Blanchett, Tobey Maguire, Beau Bridges, 103’

22.10 Była sobie dziewczyna (An Education)