Sekrety Kung-Fu w Planete+

2014-11-27

Nietypowe formy sztuki wywodzące się z chińskich tradycji i doprowadzone do perfekcji umiejętności kontrolowania ludzkiego ciała. Planete+, autorski kanał platformy nc+, zaprasza widzów na miniserię „Kung-fu. Ujarzmić ciało”. Premiery w poniedziałki, od 1 do 29 grudnia, o 21:00.

Skerety Kung Fu

Już od 1 grudnia na antenie Planete+ będzie można zobaczyć pięcioodcinkową miniserię „Kung-fu. Ujarzmić ciało”. Jej prowadzący Harry Yuan w każdym odcinku podejmuje nowe wyzwanie i stara się nauczyć niesamowitych ruchów pochodzących z tradycyjnych chińskich form sztuki. Sam zwrot kung-fu (w dosłownym tłumaczeniu dorobek człowieka) oznacza nie tylko styl walki, ale również poziom mistrzowskich umiejętności ciała wypracowanych za pomocą ciężkiego treningu. W poszczególnych odcinkach Harry odwiedza trenerów z całych Chin, aby zgłębić arkana nietypowych rodzajów ruchu charakterystycznych dla danego rejonu i osiągnąć w nich poziom kung-fu.

W pierwszym odcinku „Hip-hop na szczudłach” Harry uczy się breakdancingu na palach. Przygotowania rozpoczyna od dopasowania sobie metrowych, drewnianych szczudeł. Następnie czeka go nauka chodzenia, skręcania, podskakiwania i robienia figury zwanej „robakiem”. Na koniec prowadzący musi zaprezentować swoje nowe umiejętności przed całą wioską.

Drugi odcinek „Taniec z lampą oliwną”, pokazywany 8 grudnia to podróż do Syczuanu, zachodniej prowincji Chin. Harry stara się poznać sekret Bian Lian, czyli ultra-szybkiej zamiany masek charakterystycznej dla aktorów tradycyjnej syczuańskiej opery. Niestety mistrz Bian Lian informuje go, że sekret tej sztuczki nigdy jeszcze nie został przekazany osobie z zewnątrz. W związku z tym Harry podejmuje wyzwanie nauki performance’u z zapaloną lampą oliwną.

Kolejny odcinek „Taniec lwów” emitowany 15 grudnia zabierze widzów za kulisy przygotowań do tradycyjnego tańca lwa. Harry jedzie do Foshan - miasta, z którego pochodzi Bruce Lee i Ip Man. Żeby zdobyć umiejętności niezbędne do występu przed publicznością, Harry musi nauczyć się etykiety tradycyjnego chińskiego tańca, opanować szereg określonych ruchów i odnaleźć swojego „wewnętrznego lwa”.

22 grudnia Planete+ pokaże przedostatni odcinek miniserii – „Mistrzowie akrobacji”. Tym razem zadaniem Harry’ego będzie nauka żonglerki pod okiem mistrza Yao Jian Guo. Prowadzący ma wystąpić z akrobatami chińskimi ze znanej na całym świecie grupy Shandong Acrobatic Troupe w ich popisowym numerze – gigantycznej piramidzie z żonglerów. Harry przykłada się do nauki, bo wie, że nie może zawieść kolegów z trupy.

Opera pekińska” - ostatni odcinek serii - Planete+ pokaże 29 grudnia. Harry odwiedza Pekin, aby spróbować sił na deskach opery, kulturalnego symbolu tego miasta. Prowadzący dostaje niepowtarzalną szasnę, aby nauczyć się roli Sun Wukonga (Króla Małp) – postaci pochodzącej z klasycznej chińskiej powieści „Wędrówka na Zachód”. To nie lada zadanie. Wymaga doskonałej koordynacji ruchowej i panowania nad mimiką.

PREMIERY MINISERII „KUNG-FU. UJARZMIĆ CIAŁO”:

poniedziałki, od 1 do 29 grudnia, o godzinie 21:00.

ITI Neovision S.A., al. gen. W. Sikorskiego 9, 02-758 Warszawa, NIP 521-00-82-774, REGON: 010175861, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy KRS pod nr KRS: 0000469644, kapitał zakładowy: 441.176.000 zł, w całości wpłacony, Nr GIOŚ E0012413WBW.