Rewanże 1/8 finału Ligi Europejskiej w nc+

2014-03-19

W czwartkowy wieczór, 20 marca oczy kibiców piłkarskich będą zwrócone na stadiony, gdzie odbywać się będą rewanżowe mecze 1/8 finału Ligi Europejskiej. W większości przypadków po pierwszych spotkaniach ciężko wskazać faworytów do awansu do kolejnej fazy. Szczególnie ciekawie powinno być w transmitowanych w kanałach platformy nc+ spotkaniach z udziałem drużyn włoskich - na pierwszy plan wysuwają się starcia Fiorentiny z Juventusem i Napoli z Porto.

Studio Ligi Europejskiej rozpocznie się w czwartek w CANAL+ Sport o 18:45. Dziesięć minut później początek relacji z pierwszych, zapowiadających się ekscytująco meczów rewanżowych 1/8 finału. Na Artemio Franchi włoskie starcie Fiorentiny z Juventusem. Dosyć niespodziewanie w pierwszym spotkaniu w Turynie padł remis 1:1, który stawia zespół z Florencji w sytuacji dającej realne szanse na wyeliminowanie faworyta tej rywalizacji. To spotkanie będzie można śledzić w CANAL+ Sport. W tym samym czasie w CANAL+ Family Benfica Lizbona walczyć będzie z Tottenhamem. Wynik pierwszego spotkania, w którym zespół z Portugalii pokonał londyńczyków na White Hart Lane 3:1 stawia ekipę Jorge Jesusa w uprzywilejowanej sytuacji.

Od 21:00 na antenach kanałów nc+ transmitowane będą trzy kolejne spotkania. W CANAL+ Sport prezentowany będzie mecz Napoli – Porto. Tydzień temu ekipa z Portugalii miała przewagę, ale wygrała zaledwie 1:0, co oznacza, że w rewanżu wszystko jest możliwe. Potencjał obu zespołów jest bardzo zbliżony, więc zapowiadają się emocje do samego końca. Równolegle w CANAL+ Family mecz dla miłośników futbolu hiszpańskiego, a dokładniej andaluzyjskiego, bo zmierzą się Betis Sewilla z FC Sevillą. W pierwszym derbowym starciu drużyna Betisu pokonała lokalnego rywala na jego terenie 2:0. Czy będzie w stanie obronić przewagę grając przed własną publicznością? W tym samym czasie na antenie nSport prezentowany będzie mecz Red Bull Salzburg – FC Basel. Aktualni liderzy tabeli w Austrii i Szwajcarii zremisowali w pierwszym starciu 0:0.

W CANAL+ Family2 prezentowana będzie w czwartek Multiliga Europy, w której kibice będą mogli śledzić równolegle wszystkie toczące się spotkania. O 23:40 w CANAL+ Sport i nSport podsumowanie wydarzeń wieczoru w magazynie skrótów Ligi Europejskiej.

Mecze 1/8 finału LE z udziałem włoskich drużyn zapowiada dziennikarz nc+ Filip Surma:

Finał tegorocznej edycji Ligi Europejskiej rozegrany zostanie na Juventus Stadium i chyba żaden fan „Starej Damy” nie wyobraża sobie, by nie obejrzeć w nim „Juve”. Z kolei kibice we Florencji marzą o powtórce z tegorocznych rozgrywek ligowych, kiedy Fiorentina przegrywając u siebie 0:2, potrafiła odrobić straty i ostatecznie zwyciężyć 4:2! Faworytem jest Juventus, ale przed tygodniem w Turynie niespodziewanie mecz zakończył się remisem. Ten wynik sprawia, że na Artemio Franchi zapowiada się niezwykle interesujący wieczór.

Po odpadnięciu z Ligi Mistrzów przed Napoli i Porto pojawił się nowy cel na horyzoncie –triumf w Lidze Europejskiej. W Porto mówi się o tym dosyć głośno, w Neapolu nieco bardziej dyskretnie. Być może dlatego, że drużyna z Portugalii po raz ostatni triumfowała w tych rozgrywkach w 2011 roku, natomiast Włosi swój jedyny Puchar UEFA zdobyli 25 lat temu, jeszcze za czasów Diego Maradony. Porto jedzie do Neapolu z jednobramkową zaliczką, ale to nie oznacza, że jest faworytem tego spotkania. Porażka w tym meczu będzie bardzo boleć jedną z drużyn.

Plan najbliższych transmisji Ligi Europejskiej na antenach kanałów nc+:

czwartek, 20 marca:

18:45 Studio Ligi Europejskiej, CANAL+ Sport