Rekordowy finał Enea Ekstraligi w nc+

2014-10-06
Ponad 226 tysięcy widzów oglądało w nSport+ niedzielny wielki finał Enea Ekstraligi. Mecz o tytuł drużynowego mistrza Polski pomiędzy Stalą Gorzów i Fogo Unią Leszno ustanowił tegoroczny rekord oglądalności transmisji z zawodów speedway`a w kanałach platformy nc+. Średnia widownia telewizyjna meczów ligi żużlowej transmitowanej na wyłączność na platformie nc+ była w tym sezonie aż o 45 proc. wyższa niż w ubiegłorocznych rozgrywkach.

To był wyjątkowy weekend z żużlem w najlepszym wydaniu na antenie nSport+, autorskiego kanału sportowego platformy nc+. Od 15:30 rozpoczął się siedmiogodzinny maraton, podczas którego widzowie poznali medalistów Enea Ekstraligi. Mecz o 3. miejsce Grupa Azoty Unia Tarnów – SPAR Falubaz Zielona Góra obejrzało 159 tys. widzów. Wielki finał Stal Gorzów – Fogo Unia Leszno zgromadził przed telewizorami ponad 226 tys. widzów, co stanowi najlepszy wynik oglądalności transmisji z zawodów żużlowych – biorąc pod uwagę Enea Ekstraligę i Speedway Grand Prix – w kanałach platformy nc+ w tym roku.

Średnia widownia meczów Enea Ekstraligi w nSport+ wyniosła w obecnym sezonie aż 128 tys. i była o ponad 45 proc. wyższa od ubiegłorocznej (średnia w 2013 roku: 88 tys.). Z badań oglądalności wynika, że w trakcie całych rozgrywek mecze najlepszej żużlowej ligi świata zobaczyło w nc+ łącznie blisko 3 miliony widzów!

- Speedway jest w naszym kraju bardzo popularny, co pokazują chociażby świetne wyniki oglądalności. Cieszę się, że widzowie doceniają sposób, w jaki pokazujemy żużel na naszych antenach. Staramy się stale urozmaicać transmisje i oddawać w pełni wielkie emocje towarzyszące rywalizacji najlepszych na świecie żużlowców. Zrobimy wszystko, by w kolejnym sezonie pokazywać ligę jeszcze efektowniej – mówi Arkadiusz Mierzwa, dyrektor ds. komunikacji i PR nc+.

Koniec sezonu Enea Ekstraligi nie oznacza jednak dla widzów nc+ rozbratu z żużlem. Fani czarnego sportu zobaczą w najbliższym czasie transmisje z Grand Prix Polski (11 października, g. 18:30, CANAL+ Sport)  oraz World Speedway League (18 października, 17:30, nSport+).

Dane oglądalności na podstawie: Nielsen Audience Measurement