Premiera tygodnia w Ale kino+: „Broken” Rufusa Norrisa

2014-10-29
W czwartek 20 listopada o 20:10, w listopadowym cyklu „KINO MÓWI: Nowe talenty”, Ale kino+ poleca premierę tygodnia – „Broken”. Film, nagrodzony m.in. British Independent Film Award, jest debiutem reżyserskim Rufusa Norrisa – popularnego brytyjskiego aktora teatralnego. W jednej z głównych ról występuje Tim Roth, znany m.in. z „Rob Roya”, „Wściekłych psów” czy serialu „Magia kłamstwa”.

broken

Bohaterką filmu jest 11-letnia Skunk (Eloise Laurence), która mieszka wraz z bratem i ojcem (Tim Roth) na jednym z angielskich przedmieść. Dziewczynka wiedzie normalne życie dorastającej nastolatki - zawiera przyjaźnie, wymienia pierwsze nieśmiałe pocałunki z kolegą, przeżywa codzienne radości i smutki. Ale pewnego dnia tę spokojną rutynę w życiu Skunk przerywa brutalne zdarzenie. Wszystko zaczyna się od tego, gdy jedna z córek niejakiego pana Oswalda (Rory Kinnear) oskarża chłopaka z sąsiedztwa o gwałt. Oswald dokona na nim brutalnego samosądu, co z kolei nakręci spiralę kłamstw i przemocy, które zachwieją bezpiecznym światem Skunk.

Rufus Norris, który karierę zaczynał jako reżyser teatralny i operowy, w wyjątkowo wrażliwy sposób podchodzi do swoich bohaterów, co na długo zapada w pamięci widza. Fabułę filmu niosą świetnie zarysowane postaci - na szczególną uwagę zasługuje rewelacyjna Eloise Laurence, która brawurowo wcieliła się w Skunk. Partnerują jej znani aktorzy – Tim Roth, Cillian Murphy oraz nagrodzony za swoją rolę British Independent Film Award Rory Kinnear. „Broken” zdobył British Independent Film Award dla najlepszego brytyjskiego film niezależnego 2012 roku oraz nominację do Europejskiej Nagrody Filmowej w kategorii „Europejskie odkrycie roku”.