Prawdziwe historie ciekawsze niż fikcja - Biografie w weekendowej ofercie filmowej CANAL+

2014-06-18

Michael Shannon jako Richard Kuklinski w dramacie „Iceman: Historia mordercy”, prywatne życie gwiazd - Elizabeth Taylor i Richarda Burtona oraz królowej Elżbiety I to propozycje CANAL+ na długi czerwcowy weekend.

Ameryka zna dwóch Kuklińskich – pułkownika Ryszarda Kuklińskiego – najważniejszego współpracownika wywiadu USA w Europie Środkowo- Wschodniej okresu zimnej wojny i Richarda Kuklinskiego – bezwzględnego gangstera skazanego na podwójne dożywocie. To właśnie o nim opowiada dramat „Iceman: Historia mordercy”, który CANAL+ pokaże w piątek, 20 czerwca o 21:00. Michael Shannon, znany m.in. z serialu „Zakazane imperium”, niezwykle sugestywnie zagrał rolę jednego z najokrutniejszych płatnych zabójców XX wieku. Kukliński skazany za zamordowanie ponad 100 osób, choć przypisuje mu się minimum 200 ofiar, przez kilkanaście lat zabijał na zlecenie mafii. Kiedy w 1986 roku został aresztowany, okazało się, że ani żona, ani córki nie miały pojęcia, czym naprawdę się zajmował. W filmie Shannonowi partneruje Winona Ryder, Chris Evans, Ray Liotta, David Schwimmer i James Franco.

Wśród innych filmów opartych na faktach warto zobaczyć „Elizabeth – Złoty wiek” (czwartek, 19 czerwca, 12:50) – kontynuację obsypanej nagrodami „Elizabeth”. Oba filmy wyreżyserowane przez Shekhara Kapura skupiają się na życiu wybitnej brytyjskiej monarchini. O ile jednak pierwszy opowiadał o jej młodości, o tyle drugi rozgrywa się w czasach, gdy królowa (w tej roli Cate Blanchett) rządzi już pewną ręką, a kraj zdaje się rozkwitać. W roli odkrywcy i podróżnika Waltera Raleigha Blanchett partneruje Clive Owen.

Dramat biograficzny „Burton i Taylor” (piątek, 20 czerwca, 10:50) opowiada o Elizabeth Taylor i Richardzie Burtonie, którzy w 1983 roku spotkali się na planie sztuki Noela Cowarda „Private lives” by zagrać ze sobą po raz ostatni. Rok później Burton już nie żył. W legendarnych kochanków, po dwakroć małżonków, a przede wszystkim ekstrawaganckich celebrytów Hollywood wcielili się Helena Bonham Carter oraz Dominic West.