"Potęga soulu" w PLANETE+

2014-02-19

Od Bo Diddleya do Rihanny i Beyoncé. Od Arethy Franklin do Adele. Od Michaela Jacksona do Amy Winehouse… Największe gwiazdy, międzynarodowe hity, a przede wszystkim dużo dobrej muzyki! PLANETE+ zaprasza na czteroodcinkową miniserię dokumentalną o historii soulu. Premierowe odcinki w piątki 7 - 28 marca, o 20:50.

„Potęga soulu” to pasjonujący czteroodcinkowy dokument, którego twórcy zabierają widza w niezwykłą podróż śladami muzyki soul. Pierwszy odcinek przybliża okres przełomu lat 50. i 60., gdy formował się ten gatunek. Wtedy Afroamerykanie zaczęli się organizować i domagać równych praw obywatelskich, co znacznie wpłynęło na rozwój i odbiór soulu wśród amerykańskiego społeczeństwa. Wtedy też tworzyli tacy artyści, jak Solomon Burke, Ray Charles czy The Platters, którzy poszukując inspiracji, eksperymentowali z nowymi brzmieniami, zmieniając muzykę gospel w soul.

Drugi odcinek opowiada o złotej erze soulu i pokaże wszystkie oblicza tego gatunku. To czas magicznych występów Jamesa Browna, akcentów religijnych w utworach Arethy Franklin i brzmiących wręcz popowo „kawałków” powstających w wytwórni Motown, w której nagrywali między innymi The Jackson 5. Podczas gdy Afroamerykanie opłakiwali swoich bohaterów (m.in. Martina Luthera Kinga, który zginął w 1968 roku z rąk zamachowca), The Supremes, Martha Reeves i Vandellas  manifestowali swój smutek tworząc melancholijne utwory, które obiegły cały świat.W latach 1964 – 1968 powstawały największe międzynarodowe hity, a soul dotarł na szczyty list przebojów.

W trzecim odcinku serii autorzy skupiają się na największych gwiazdach i osobowościach czerpiących inspiracje z soulu. Michael Jackson, Prince i Whitney Houston - to w ich cieniu zaczynają rozwijać się nowe gatunki, których korzeni można doszukiwać się w soulu: funk, disco, house i hip-hop. Na scenę muzyczną wkraczają wcześniej nieznani artyści: Gil Scott-Heron, Donna Summer czy Grandmaster Flash.

Serię zakończy czwarty odcinek udowadniający, że po ponad 50 latach od powstania, soul ma się świetnie i wciąż inspiruje gwiazdy. Od schyłku lat 90. po dziś słychać go w utworach takich gwiazd, jak Adele, Amy Winehouse, Duffy czy Lianne La Havas.

Autorzy „Potęga soulu” kładą szczególny nacisk na tło obyczajowe i kontekst polityczny historii tego gatunku. Odsłaniają tajemnice branży muzycznej, zakulisowe gierki, sympatie i antypatie. Przede wszystkim jednak skupiają się na muzyce.

„Potęga soulu” - emisje w piątki 7-28 marca o 20:50.