Polacy zmierzą się z najlepszymi - weekend z ligami zagranicznymi w nc+

2014-02-20

W najbliższych dniach rozegrane zostaną pełne serie rozgrywek ligowych w Anglii, Hiszpanii, Francji i we Włoszech. Drużyny, w składach których występują Polacy, będą miały możliwość sprawdzenia formy, w jakiej są czołowe kluby poszczególnych lig. Reims Grzegorza Krychowiaka przetestuje Monaco, Toulouse Dominika Furmana sprawdzi Paris Saint-Germain, a Torino Kamila Glika zmierzy się w derbowym meczu z Juventusem. Polski bramkarz stanie też między słupkami bramki Arsenalu w starciu z Sunderlandem.

Przed widzami kanałów platformy nc+ kolejny weekend emocji związanych z transmisjami z rozgrywek najlepszych piłkarskich lig europejskich. Kibice zobaczą w akcji m.in. czołowe kluby w konfrontacjach z zespołami, w barwach których grają Polacy.

Już w piątek o 20:25 w nSport relacjonowane będzie spotkanie AS Monaco – Stade de Reims. Gospodarze są w pościgu za Paris Saint-Germain, dlatego bardzo potrzebują punktów. Ekipa Reims, z Grzegorzem Krychowiakiem w składzie, spisuje się w bieżących rozgrywkach bardzo dobrze, szczególnie w spotkaniach wyjazdowych, gdzie ustępuje tylko PSG i właśnie Monaco.

W sobotę kibice zobaczą sześć transmisji z boisk Premier League, La Liga i Serie A. Już na początku Gorączki Piłkarskiej Soboty od 13:40 w CANAL+ Sport relacja z konfrontacji Chelsea z Evertonem. Lider z Londynu zagra z drużyną, która walczy o miejsce zapewniające grę w kolejnej edycji Ligi Mistrzów. Od 15:55 transmisja z Emirates, gdzie Arsenal podejmować będzie Sunderland. Po porażce w Lidze Mistrzów z Bayernem i czerwonej kartce dla Wojciecha Szczęsnego kibice zadają sobie pytanie czy w najbliższym meczu między słupkami stanie Szczęsny czy też Łukasz Fabiański, który musi wejść w rytm meczowy przed rewanżem z niemieckim zespołem w LM. Wieczornym hitem ligi hiszpańskiej będzie starcie Realu Sociedad z FC Barceloną (CANAL+ Family2, 19:55). Baskowie są wysoko w tabeli i w świetnej dyspozycji, ale Katalończycy przystąpią do obrony pozycji lidera podbudowani wyjazdową wygraną w Lidze Mistrzów z Manchesterem City i to oni będą faworytem tej rywalizacji.

W niedzielne popołudnie polscy kibice z nadzieją będą wypatrywali w składzie Toulouse Dominika Furmana. Jego drużyna zmierzy się z liderem Ligue1 – Paris Saint Germain (kanał n36, 13:55 / CANAL+ Family, retransmisja od 14:55). Ostatnich dziewięć meczów tych drużyn kończyło się wygranymi zespołu ze stolicy. Jak będzie tym razem?

Od 18:25 uwaga widzów będzie skupiona na Turynie. W derbach tego miasta Juventus zagra z Torino. Zdecydowany lider zmierzy się z aspirującym lokalnym rywalem. W składzie gości – kapitan tego zespołu - Kamil Glik. Jednym z komentatorów tego starcia w nSport będzie dziennikarz nc+ Tomasz Lipiński:

- W turnieju miast Turyn wyraźnie góruje nad innymi: Genuą, Mediolanem, Rzymem i Weroną. Pierwszy Juventus i siódme Torino uzbierały w tym sezonie 99 punktów, podczas gdy Roma z Lazio – 86, a Inter z Milanem – ledwie 71. Juventus idzie przez sezon szybkim, równym krokiem i do mety dotrze prawdopodobnie jako pierwszy. To żadna niespodzianka, ale już dokonania Torino muszą budzić podziw. Byki z Turynu od 1995 roku nie podchodziły do rywalizacji ze Starą Damą z tak wysokiej pozycji. To dla nich ważny argument na przełamanie złej derbowej passy, która trwa już bardzo długo. 18 lat temu wygrali po raz ostatni, a później doznali 11 porażek i 5 razy zremisowali. Chwalony od początku sezonu Kamil Glik obowiązkowo na boisku z kapitańską opaską – zapowiada Tomasz Lipiński.

W nadchodzący weekend kontynuowana będzie zabawa umożliwiająca kibicom ocenianie atrakcyjności meczów transmitowanych w kanałach nc+. Fani będą mogli wyrazić swoją opinię na temat widowiskowości spotkań na stronie internetowej canalplus.pl/ocenmecz. Po zakończeniu weekendu przyjdzie czas na podsumowanie i wybór najbardziej ekscytującego spotkania (Mecz na+), spośród tych najwyżej ocenionych przez widzów, oraz najlepszego zawodnika (Piłkarz+) lig zagranicznych pokazywanych przez nc+. Będzie to możliwe na stronie WYznawców Futbolu (canalplus.pl/sport/wyznawcy). Nominacje do grona najlepszych piłkarzy kibice wskażą wcześniej na facebooku.

Plan najbliższych transmisji meczów lig zagranicznych w nc+:

piątek, 21 lutego:

gospodarz: Żelisław Żyżyński, gość: Tomasz Wieszczycki

14:25 Liverpool FC – Swansea City, CANAL+ Family2

komentują: Edward Durda, Staefan Białas

13:55 Toulouse – Paris Saint-Germain, n36 / retransmisja od 14:55 w CANAL+ Family

komentują: Edward Durda, Staefan Białas

16:55 Norwich City – Tottenham Hotspur, CANAL+ Family2