Pokolenie electro w PLANETE+

2014-10-14

Mocne beaty, elektroniczne brzmienie i intrygująca subkultura. Planete+, autorski kanał platformy nc+, zaprasza na dwa filmy z cyklu „Pokolenie electro”. Emisje w kolejne piątki, 17 i 24 października w paśmie Muzyka, o 21:00.

Kraftwerk

17 października widzowie będą mogli obejrzeć historię muzyków, których zespół został jedną  z najbardziej wpływowych grup wszechczasów. Kraftwerk (niem.: siłownia) powstał w 1970 roku. Jego założycielami byli  Florian Schneider i Ralf Hütter. W latach 70. i 80. zespół eksperymentował z brzmieniem elektronicznym. Do dziś grupa uważana jest za pionierów muzyki tego gatunku. Film „Kraftwerk, elektroniczna alternatywa” pokazuje kulisy show, które zespół dał w Tate Modern w Londynie w 2013 roku.

Tydzień później, 24 października Planete+ wyemituje „Witajcie w klubie. Historia techno”. To dokument przekrojowy pokazujący jak przez 25 lat na całym świecie rozwijało się techno. Ten gatunek elektronicznej muzyki klubowej, który powstał w Detroit w latach 80. stał się rodzajem subkultury, rządzącej się swoimi prawami i łączącej miliony ludzi na całym świecie. Techno sprawiło, że DJ zaczęli być postrzegani jako prawdziwe gwiazdy tworzące muzykę. Dokument Dimitriego Pailhe’a to portret kultury, jej twórców i fanów. Reżyser szuka w nim odpowiedzi na pytania jak powstają największe hity techno oraz jak współczesna muzyka wpływa na rozwój gospodarki.

PREMIERY MINICYKLU „POKOLENIE ELECTRO”

17 października, godz. 21:00 „Kraftwerk, elektroniczna alternatywa”
24 października, godz. 21:00 „Witajcie w klubie. Historia techno”