Planete+ w świecie Wielkiego Brata

2014-10-29
Wykorzystywanie i gromadzenie danych, kontrola obywateli na każdym kroku, brak prywatności. Orwellowska wizja świata staje się faktem.  W listopadzie Planete+, autorski kanał platformy nc+ pokaże trzy dokumenty o życiu w świecie Wielkiego Brata.

ile sa warte nasze dane

Projekty Big Data, monitorowane ulice, osiedla i parki, regulacje prawne ograniczające naszą wolność - na co dzień społeczeństwa poddawane są rozmaitym formom kontroli, o części których nawet nie wiedzą. Ośrodkami tego typu działań jest zazwyczaj państwo, ale także wielkie firmy. Cykl „W świecie Wielkiego Brata” to trzy dokumenty ujawniające mechanizmy inwigilacji we współczesnym świecie.

Cykl rozpocznie 5 listopada film „Panoptykon – życie pod okiem kamer”. Wychodząc od koncepcji XVIII-wiecznego więzienia i założeń Michela Foucaulta reżyser Peter Vlemmix sprawdza jak państwo holenderskie kontroluje swoich obywateli. Nieustanna inwigilacja, z której często ludzie nie zdają sobie sprawy, która prowadzi do permanentnego nadzoru.

Tydzień później, 12 listopada na antenie Planete+ będzie można zobaczyć film „Ile warte są nasze dane?” poruszający problem gromadzenia i wykorzystywania danych osobowych. Internet jest obecnie nieodłączną częścią życia: jest wykorzystywany do robienia zakupów czy przechowywania zdjęcia w tzw. chmurze. Każdy użytkownik zostawia za sobą setki śladów, które służą np. specjalistom od marketingu do tworzenia profili klientów i określania zachowań konsumenckich.

Cykl zamknie 19 listopada dokument „Europejska obsesja bezpieczeństwa”. Europa nie radzi sobie z napływem emigrantów na kontynent. Aby rozwiązać ten problem Unia tworzy sieć niespotykanych dotąd środków nadzoru. System ma w założeniu umożliwić śledzenie wszystkich obywateli i dzielenie ich na tych, którzy mogą podróżować swobodnie w obrębie UE i na tych nie mających do tego prawa. Używając najnowszych technologii, takich jak drony oraz skanowanie danych biometrycznych, Unia buduje ogromną wirtualną ścianę przed naporem nielegalnych imigrantów.

Premiery cyklu „W świecie Wielkiego Brata”

5 listopada, godz. 21:00 „Panoptykon – życie pod okiem kamer”
12 listopada, godz. 21:00 „Ile warte są nasze dane?”
19 listopada, godz. 21:00 „Europejska obsesja bezpieczeństwa”

ITI Neovision S.A., al. gen. W. Sikorskiego 9, 02-758 Warszawa, NIP 521-00-82-774, REGON: 010175861, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy KRS pod nr KRS: 0000469644, kapitał zakładowy: 441.176.000 zł, w całości wpłacony, Nr GIOŚ E0012413WBW.