Piłkarski weekend w nc+: Rzym i Mediolan ścigają Turyn, Liverpool kontra Arsenal

2014-12-18

Najlepsze ligi zagraniczne nie zwalniają tempa. W przedświąteczny weekend w kanałach sportowych platformy nc+ będzie można obejrzeć aż 14 transmisji z boisk Premier League, La Liga, Serie A i Ligue 1. Szczególnie ciekawie zapowiada się niedzielna konfrontacja Liverpoolu z Arsenalem (CANAL+ Sport, 16:55) oraz rzymsko-mediolańska rywalizacja w lidze włoskiej.

Wyjątkowo „apetycznie” zapowiadają się najbliższe dni z ligą włoską. Uczta zacznie się w sobotę o 20:40 w CANAL+ Family od meczu AS Roma - AC Milan. Drużyny gospodarzy, którą od prowadzącego Juventusu dzieli tylko punkt, nie będzie mógł prowadzić z ławki zawieszony Rudi Garcia. Po drugiej stronie boiska na wielką gwiazdę wyrasta francuski skrzydłowy Jeremy Menez, którego efektowne dryblingi są reklamą całej ligi. Do pełni sił po kontuzji wrócili Riccardo Montolivo i Nigel De Jong, co znaczy, że mediolański środek pola zyskał na wartości. „Mecz z Romą pokaże, na co nas stać w tym sezonie” – przekonują piłkarze „Rossonerich”. Jeśli obie drużyny zagrają na miarę swojego potencjału, można spodziewać się wielkiego widowiska.

W niedzielę dokładka - Lazio, które z ostatnich pięciu spotkań wygrało cztery i wskoczyło na ligowe podium, stanie przed szansą poprawienia swojego bilansu w meczu z Interem. Mediolańczycy wygrali swoją grupę w Lidze Europy, ale nie potrafią utrzymać dobrej dyspozycji w krajowych rozgrywkach. Relacja ze Stadio Olimpico  o 20:40 w CANAL+ Family 2.

Liverpool i Arsenal – to dwa powody, dla których warto włączyć CANAL+ Family w niedzielę o 16:55.

Pogrążeni  w kryzysie „The Reds” zmierzą się z Arsenalem, który również nie rozpieszcza swojej publiczności. Wicemistrzowie Anglii hurtowo gubili punkty i plasują się w drugiej dziesiątce tabeli Premier League. Optymizmu mogą szukać w inspirującej postawie Raheema Sterlinga, wyróżniającego się na tle reszty drużyny. Zespół Arsene’a Wengera radzi sobie lepiej, ale kibice dalecy są od oklaskiwania na stojąco poczynań swoich ulubieńców. Niezależnie od aktualnej dyspozycji obu ekip takie spotkanie to esencja Premier League.

W kanałach sportowych platformy nc+ będzie można obejrzeć w najbliższych dniach również trzy mecze La Liga. W sobotę o 16:55 – transmisja w CANAL+ Family - FC Barcelona podejmuje beniaminka z Cordoby. Wielu obserwatorów z urzędu dopisuje komplet punktów gospodarzom, ale specyfika ligi hiszpańskiej ma to do siebie, że o końcowych  rozstrzygnięciach często decydują mecze z drużynami z drugiego szeregu. Luis Suarez coraz lepiej czuje się mając u boku Leo Messiego i Neymara, ale dotąd strzelał tylko w europejskich pucharach. W niedzielne południe (CANAL+ Sport, 11:55) Deportivo La Coruna, w którym występuje Cezary Wilk, wybierze się do wymagającego Villarrealu. Uczestnik Ligi Mistrzów Athletic Bilbao zagra z Atletico Madryt (CANAL+ Family, niedziela 20:55), które przed tygodniem przegrało pierwszy mecz u siebie. Trener Diego Simeone z pewnością ma plan na rywala.

Na francuskich boiskach starcie dwóch klubów, które jako ostatnie sięgały po tytuł mistrzowski - Paris Saint-Germian gości Montpellier. Transmisja w nSport+ w sobotę o 16:55. W ubiegłym tygodniu paryżanie ponieśli pierwsza porażkę w lidze i nie wykorzystali szansy wyprzedzenia Olympique Marsylia, który w niedzielę spotka się z Lille (nSport +, godz. 13:55).

Bramki i najważniejsze wydarzenia z lig zagranicznych pokazywanych w nc+ będzie można zobaczyć w niedzielnym magazynie Sport+ (CANAL+ Family, 23:00).

Na spotkania Roma - Milan i Inter- Lazio zaprasza dziennikarz nc+ Tomasz Lipiński:

Mediolan już dawno stracił miano piłkarskiej stolicy Włoch, goni Turyn, ale po drodze musi połknąć Rzym. Oba kluby z Wiecznego Miasta patrzą na Milan i Inter z dość wysoka, co często nie zdarzało się w historii. W sobotnim meczu przepaść punktową między Romą a Milanem postara się zasypać Jeremy Menez, który Romę zna od podszewki, ale stał w niej zawsze w cieniu Francesco Tottiego.

Tymczasem w Milanie to on jest odpowiednikiem Tottiego, czyli gwiazdą, wokół której wszystko się kręci. Roberto Mancini to pomost między Interem a Lazio. I tu, i tam odnosił sukcesy. Między kibicami obu klubów jest sojusz, ale na boisku zgody być nie może. Nie po wydarzeniach z maja 2002 roku. Wtedy w ostatniej kolejce Lazio pokonało prowadzący w tabeli Inter i podarowało tytuł w prezencie Juventusowi.

Plan najbliższych transmisji lig zagranicznych na antenach kanałów nc+:

sobota, 20 grudnia:

13:40 Manchester City – Crystal Palace, CANAL+ Sport