Piłkarski weekend w nc+: Mali rzucają wyzwanie wielkim

2014-11-27

Najbliższy weekend w kanałach sportowych platformy nc+ upłynie pod znakiem rywalizacji faworytów rozgrywek z ambitnymi pretendentami. Największe emocje czekają kibiców w niedzielę. O 14:25 - transmisja w CANAL+ Family - rewelacyjny Southampton podejmie mistrza Anglii Manchester City. O tym, czy Kamil Glik powstrzyma Carlosa Teveza, a Torino odbierze punkty Juventusowi w derbach Turynu, będzie można się przekonać oglądając nSport+ od 17:55. Hit 13. kolejki La Liga, w którym groźna dla najlepszych Valencia zmierzy się z FC Barceloną o 20:55 w CANAL+ Family.

W niedzielne popołudnie widzom kanałów sportowych nc+ trudno będzie oderwać się od telewizora. O 14:25 CANAL+ Family zabierze kibiców na spotkanie 2. i 3. drużyny Premier League. Manchester City chce ruszyć w zdecydowany pościg za prowadzącą w tabeli Chelsea. Zespół Manuela Pellegriniego po pokonaniu Bayernu w Lidze Mistrzów jest na fali. „To zwycięstwo da wiarę całej drużynie” – mówił chilijski trener, który może cieszyć się z tego, że ważni dla niego piłkarze, Sergio Aguero i Yaya Toure, są w wyśmienitej dyspozycji. Z Southampton odeszło latem wielu zawodników podstawowego składu i chyba nikt nie liczył, że po rewolucji kadrowej „Święci” dotrzymają kroku czołówce. Siłą drużyny prowadzonej przez Ronalda Koemana jest defensywa – straciła ona najmniej bramek w lidze. Czy pęknie pod naporem „The Citizens”?

Derby Turynu, których historia sięga już ponad 100 lat, transmitowane będą w nSport+ od 17:55.

W takich meczach opaska kapitana, którą nosi Kamil Glik, zobowiązuje szczególnie. Głównym powodem troski polskiego obrońcy  będzie najskuteczniejszy napastnik nie tylko Juventusu, ale całej Serie A Carlos Tevez. Statystyki jednoznacznie przemawiają za „Starą Damą”, która z lokalnym rywalem wygrała sześć ostatnich meczów. Torino ma tylko trzy punkty przewagi nad strefą spadkową i musi zacząć gromadzić punkty. Oba kluby dzieli w tabeli 14 miejsc, ale derby rządzą się swoimi prawami i od pierwszego gwizdka ważne będzie tylko końcowe zwycięstwo. Ta konfrontacja zainteresuje nie tylko sympatyków Serie A. „Chciałbym, żeby losy tego meczu ważyły się do ostatniej minuty. Juventus i Torino to zespoły z tego samego miasta, ale znajdują na różnych biegunach.

Ci drudzy po raz ostatni wygrali derby 19 lat temu, mają problemy z pogodzeniem występów na krajowym podwórku  i w Lidze Europy. Kamil Glik będzie kierował defensywą, która ma zatrzymać nie tylko Carlosa Teveza, ale też innych zawodników dużego formatu, Fernando Llorente i Alvaro Moratę. Zapowiada się bardzo ciekawie” - mówi dziennikarz nc+ Filip Surma, który wspólnie z Grzegorzem Milko będzie komentatorem tego spotkania.

To jeszcze nie koniec dnia pełnego piłkarskich emocji w nc+. Na deser transmisja (CANAL+ Family, 20:55) spotkania z udziałem FC Barcelony. Tym razem wicelidera La Liga czeka ciężki wyjazdowy mecz w Walencji. Jak groźni potrafią być u siebie gospodarze, przekonało się w tym sezonie Atletico, które w pierwszym kwadransie na Estadio Mestalla straciło trzy bramki. Do kadry meczowej ma wrócić najlepszy strzelec „Nietoperzy”, powoływany już do reprezentacji Hiszpanii Paco Alcacer. W spotkaniach tych drużyn zawsze można liczyć na zwroty akcji i wiele bramek. Podobny  scenariusz oczekiwany jest w niedzielę tym bardziej, że kataloński tercet Suarez-Messi-Neymar coraz lepiej współpracuje  na boisku.

Poza wymienionymi, szlagierowo zapowiadającymi się meczami w kanałach sportowych platformy nc+ kibice zobaczą w najbliższy weekend jeszcze 10 innych spotkań z najlepszych lig europejskich. Wśród nich m.in. starcia Sunderlandu z niepokonaną w tym sezonie Chelsea (CANAL+ Family, sobota 18:25 ), Malagi z Realem Madryt, który wygrał 15 spotkań z rzędu (CANAL+ Sport, sobota 19:55) oraz lidera francuskiej Ligue 1 Olympique Marsylia z FC Nantes (nSport+, piątek 20:25),

Wszystkie bramki i najciekawsze wydarzenia z weekendowych spotkań podsumowane zostaną

w magazynie Sport+ (CANAL+ Family, niedziela 23:00).

Plan najbliższych transmisji lig zagranicznych na antenach kanałów nc+:

piątek, 28 listopada:

komentują: Cezary Olbrycht, Tomasz Lipiński

20:55 Valencia CF – FC Barcelona, CANAL+ Family

komentują: Rafał Wolski, Krzysztof Przytuła

20:55 Saint-Etienne – Olympique Lyon, kanał n36 (od 21:45 retransmisja w nSport+)

komentują: Rafał Dębiński, Stefan Białas

23:00 Sport+ - magazyn lig zagranicznych, CANAL+ Family

ITI Neovision S.A., al. gen. W. Sikorskiego 9, 02-758 Warszawa, NIP 521-00-82-774, REGON: 010175861, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy KRS pod nr KRS: 0000469644, kapitał zakładowy: 441.176.000 zł, w całości wpłacony, Nr GIOŚ E0012413WBW.