Ostatnia kolejka fazy grupowej Ligi Mistrzów w nc+

2014-12-08

We wtorek i środę poznamy zespoły które uzupełnią stawkę uczestników 1/8 finału piłkarskiej Ligi Mistrzów. 9 grudnia wyjątkowo pasjonująco zapowiada się starcie Liverpoolu z Bazyleą (CANAL+ Sport, 20:40) oraz kluczowa dla układu tabeli w grupie A konfrontacja Juventusu z Atletico Madryt (nSport+, 20:40). Dzień później zaplanowany jest m.in. bezpośredni mecz o awans pomiędzy Romą a Manchesterem City (CANAL+ Sport, 20:40). W tym samym czasie na antenie nSport+ Bayern Monachium mierzyć się będzie z CSKA Moskwa, a w CANAL+ Family o zwycięstwo w grupie F Barcelona rywalizować będzie z PSG. Trzy środowe mecze komentowane będą przez dziennikarzy nc+ na żywo ze stadionów.

Roma-ManCity-2048x1024

Dla drużyn, które jeszcze nie zapewniły sobie awansu do fazy pucharowej Ligi Mistrzów UEFA, to już ostatni dzwonek. 6. kolejka wyłoni ostateczny kształt „szesnastki”, która w lutym zagra w 1/8 finału. We wtorek i środę decydować się będzie także kwestia tego, które zespoły zajmą miejsca umożliwiające im rywalizację w 1/16 finału Ligi Europy.

Wtorkowe studio Ligi Mistrzów rozpocznie się w CANAL+ Sport i nSport+ o 20:00. Jego gospodarzami będą Krzysztof Marciniak i Rafał Wolski. Tego dnia na pierwszy plan wysuwa się konfrontacja Liverpoolu z Bazyleą (CANAL+ Sport, 20:40). Przeciętna postawa „The Reds” w poprzednich spotkaniach sprawiła, że o awans muszą walczyć w ostatniej kolejce. Gościom ze Szwajcarii do zajęcia 2. miejsca - i tym samym wyjścia z grupy razem z Realem Madryt - wystarczy na Anfield remis. W tym samym czasie w CANAL+ Family transmitowane będzie starcie „Królewskich” z Łudogorcem Razgrad. Jeśli mistrzowie Bułgarii sprawią na Santiago Bernabeu sensację to przed nimi również może otworzyć się szansa zajęcia przynajmniej 3. miejsca w grupie, a więc zapewnienia sobie możliwości gry na wiosnę w Lidze Europy. Wiele emocji we wtorek szykuje się także w nSport+. O 20:40 rozpocznie się relacja z meczu Juventusu Turyn z Atletico Madryt. Gospodarze teoretycznie mogą zapewnić sobie w tym starciu 1. miejsce w grupie, ale również może się okazać, że w ogóle nie awansują do 1/8 finału Ligi Mistrzów!

Ostatni w tym roku wieczór z Ligą Mistrzów w nc+ będzie wyjątkowy. Wszystkie transmitowane tego dnia mecze będą komentowane na żywo ze stadionów, a gościem specjalnym studia (CANAL+ Sport / nSport+, 20:00), które poprowadzą Tomasz Smokowski i Andrzej Twarowski, będzie Prezes PZPN Zbigniew Boniek. Bardzo istotne spotkanie rozegrane zostanie w Rzymie, gdzie AS Roma zmierzy się z Manchesterem City (CANAL+ Sport, 20:40). Sprawozdawcami ze stolicy Włoch będą Marcin Rosłoń i Tomasz Lipiński. Zwycięzca tego starcia razem z Bayernem Monachium wyjdzie zwycięsko z rywalizacji w grupie E. Mistrzom Anglii plany może pokrzyżować CSKA Moskwa. Drużyna z Rosji musiałaby jednak wygrać w stolicy Bawarii z zespołem Pepa Guardioli. Czy tak się stanie? Mecz z Allianz Areny od 20:40 w nSport+  komentować będą Bartosz Gleń i Tomasz Wieszczycki. W tym samym czasie w CANAL+ Family prezentowane będzie spotkanie o zwycięstwo w grupie F pomiędzy FC Barceloną i Paris Saint-Germain. Gospodarze by tego dokonać muszą wygrać, gościom do osiągnięcia celu wystarczy przynajmniej remis. Prosto z Camp Nou mecz dla widzów nc+ relacjonować będą Rafał Dębiński i Leszek Orłowski.

We wtorek i środę od 20:40 w CANAL+ Family2 emitowana będzie Multiliga Mistrzów - łączona transmisja wszystkich odbywających się w ostatniej kolejce fazy grupowej spotkań. Tuż po zakończeniu meczów – ok. 22:45 – w CANAL+ Sport i nSport+ prezentowane będą  skróty spotkań, gole, analizy ekspertów oraz wywiady z piłkarzami i trenerami.

O tym jak będą wyglądały pary 1/8 finału Ligi Mistrzów kibice przekonają się w poniedziałek, 15 grudnia o godz. 12:00 podczas transmisji losowania, która pokazana zostanie w CANAL+ Sport i nSport+.

Na decydujące mecze Ligi Mistrzów zaprasza dziennikarz nc+, Krzysztof Marciniak:

We wtorek i środę w Lidze Mistrzów dojdzie do ostatecznego podziału: 16 zespołów nadal będzie w grze o cenny puchar, druga połowa będzie musiała obejść się smakiem. Po której stronie barykady znajdzie się Liverpool? The Reds przed sezonem wydali ponad 100 milionów funtów na wzmocnienia, na pewno nie po to, by grę w Champions League zakończyć w już grudniu. Wszystko zależy od wyniku meczu z Basel. W podobnej sytuacji jest Manchester City, ale mistrzowie Anglii zadanie mają dodatkowo utrudnione. Decydujący mecz z Romą grają na wyjeździe, a przy tym nie będą mogli liczyć na swojego najlepszego strzelca, kontuzjowanego Sergio Aguero. Barcelona i PSG są pewne awansu do strefy pucharowej, ale w bezpośrednim boju muszą rozstrzygnąć kto zajmie pierwsze miejsce w grupie i tym samym będzie rozstawiony w losowaniu kolejnej fazy zmagań.

Plan najbliższych transmisji Ligi Mistrzów na antenach kanałów platformy nc+:

wtorek, 9 grudnia:
20:00 Studio Ligi Mistrzów, CANAL+ Sport / nSport+
20:40 Liverpool FC – FC Basel, CANAL+ Sport
komentują: Przemysław Pełka, Rafał Nahorny
20:40 Juventus Turyn – Atletico Madryt, nSport+
komentują: Cezary Olbrycht, Wojciech Jagoda
20:40 Real Madryt – Łudogorec Razgrad, CANAL+ Family
komentują: Adam Marchliński, Krzysztof Przytuła
20:40 Multiliga Mistrzów, CANAL+ Family2
komentują: Wojciech Zawioła, Filip Adamus, Filip Surma, Grzegorz Milko
22:45 Studio Ligi Mistrzów – skróty, CANAL+ Sport / nSport+