Niezwykły sezon 1982/1983 łódzkiego Widzewa w nc+

2014-05-15

Premiera trzeciego odcinka cyklu: „O krok od Pucharu” traktującego tym razem o sezonie 1982/1983 i wspaniałej przygodzie łódzkiego Widzewa w Pucharze Europy Mistrzów Krajowych już 20 maja o godzinie 20:00 w CANAL+ Sport. Producentem tego wyjątkowego filmu dokumentalnego jest platforma nc+, a autorem Rafał Nahorny.

Pasjonująca opowieść o sukcesie Widzewa z sezonu 1982/83 oparta jest na wspomnieniach członków tamtej drużyny, m.in.: Józefa Młynarczyka, Romana Wójcickiego, Wiesława Wragi, Andrzeja Grębosza, Mirosława Tłokińskiego i Tadeusza Świątka. Autor filmu przywołuje atmosferę historycznych wydarzeń w rozmowach ze szkoleniowcami wielkiego Widzewa Władysławem Żmudą i Tadeuszem Gapińskim. Gościnnie w filmie wystąpił również obecny prezes PZPN, Zbigniew Boniek. W dokumencie znalazły się unikalne fragmenty spotkań w tym bramki z pamiętnych meczów Widzewa z Liverpoolem i Juventusem Turyn.

- Niezwykłość tego sukcesu Widzewa polega na tym, że drużyna osiągnęła go w czasie, gdy w Polsce obowiązywał stan wojenny, i to zaraz po tym jak sprzedała swoich trzech najlepszych piłkarzy – Zbigniewa Bońka, Władysława Żmudę i Marka Piętę. Co więcej, ten sam Boniek, już w barwach Juventusu Turyn, stanął widzewiakom na przeszkodzie w zdobyciu Pucharu Europy. A na końcu sam też tego trofeum nie wywalczył! – mówi autor filmu Rafał Nahorny, dziennikarz nc+.

Oprócz wspomnień zawodników dotyczących rozegranych spotkań, wielką wartością produkcji są liczne - czasami wzruszające, czasami śmieszne - pozaboiskowe historie. Niektóre z nich zostały publicznie opowiedziane po raz pierwszy przed kamerami nc+. W dokumencie nie zabraknie wspomnień o nieżyjących już dwóch wspaniałych piłkarzach Widzewa: Włodzimierzu Smolarku i Krzysztofie Surlicie. Dodatkowym „smaczkiem” filmu są wypowiedzi piłkarzy na temat legendarnego prezesa Ludwika Sobolewskiego, który wprowadził Widzew na salony Europy.

Premiera filmu

20.05, g. 20:00, CANAL+ Sport - O krok od pucharu: Widzew Łódź 1982/1983

autor: Rafał Nahorny ; produkcja: platforma nc+

Cykl „O krok od pucharu”:

1)     Legia Warszawa 1969/1970

2)    Górnik Zabrze 1969/1970

3)    Widzew Łódź 1982/1983

4)    W przyszłości powstanie również odcinek poświęcony występom w Pucharze Zdobywców Pucharów warszawskiej Legii w sezonie 1990/1991