Nieznane oblicza II wojny światowej w cyklu PLANETE+

2014-08-19
Hitler wywołujący malarię we Włoszech, plan  zbombardowania Manhattanu,  straszne fascynacje doktora Mengele - we wrześniu Planete+, autorski kanał platformy nc+ pokaże cztery dokumenty ujawniające mało znane oblicza II wojny światowej.  Premiery filmów w czwartki od 4 do 25 września o godzinie 21:00.

Adolf Hitler

W tym roku przypadają okrągłe rocznice najbardziej dotkliwych wydarzeń historii XX wieku: 100. rocznica wybuchu pierwszej wojny światowej i 75. wybuchu drugiej. Z tej okazji Planete+ przez cały rok w ramach cyklu „Między dwiema wojnami” pokazuje dokumenty poświęcone tym wydarzeniom. We wrześniu tematyka filmów skoncentruje się wokół II wojny światowej.

Jesienną odsłonę cyklu rozpocznie dokument „Malaria, tajna broń Hitlera”. Reżyserzy filmu prowadzą śledztwo, aby ustalić czy w 1944 roku Hitler wywołał epidemię malarii we Włoszech, żeby powstrzymać aliantów i ukarać cywili. Klimat podmokłych terenów Pól Pontyjskich sprzyjał wylęgiwaniu się komarów i na przestrzeni wieków wielokrotnie był siedliskiem epidemii malarii. Dopiero w latach 20. XX wieku włoski rząd osuszył te tereny. W czasie II wojny światowej w wyniku starcia z aliantami hitlerowcy zmuszeni byli się wycofać z Pól Pontyjskich. W trakcie odwrotu zniszczyli wiele urządzeń melioracyjnych, których celem było utrzymywanie równowagi na terenach bagnistych. Powtórne zalanie obszaru Pól doprowadziło do nawrotu epidemii malarii. Twórcy dokumentu szukają odpowiedzi na pytanie czy zaraza była efektem celowego działania Hitlera i jego wojsk.

Tydzień później, 11 września Planete+ pokaże film „Hitler walczy z Ameryką. Niemieckie bombowce nad Nowym Jorkiem”. Dzięki materiałom archiwalnym oraz wspomnieniom byłych pilotów i konstruktorów twórcy filmu ujawniają plany Hitlera zakładające przeprowadzenie druzgoczącego ataku lotniczego na Stany Zjednoczone. Na długo przed wybuchem wojny Führer oczami wyobraźni widział wieżowce Manhattanu zrównane z ziemią przez niemieckie bomby. Gdy tylko Stany przystąpiły do wojny rozpoczął przygotowania do ataku.

18 września na antenie będzie można zobaczyć dokument „Warwick Davis i siedmioro karłów z Auschwitz”. Znany z „Willow” hollywoodzki aktor Warwick Davis podąża śladami rodziny karłów, która w 1944 trafiła do obozu Auschwitz-Birkenau. O przybyciu Ovitzów do obozu od razu został poinformowany doktor Mengele, znany z tego, że fascynowały go wszelkie anomalie fizjologiczne. Wszyscy członkowie rodziny poddawani byli okrutnym eksperymentom: wyrywano im zęby i włosy, a także pobierano szpik kostny i przeprowadzano na nich szereg innych badań. Zainteresowanie Anioła Śmierci paradoksalnie uchroniło rodzinę od śmierci w komorach gazowych i pozwoliło im doczekać wyzwolenia obozu w 1945 roku.

Ostatnim filmem wrześniowej odsłony cyklu jest dokument „Hermann Göring. Drugi po Hitlerze”. Kim naprawdę był jeden z architektów Trzeciej Rzeszy, dowódca Luftwaffe i były as lotnictwa? Odnalezione po wielu latach amatorskie filmy ukazują go jako najbardziej skomplikowaną i tajemniczą postać wśród nazistowskich przywódców.

CYKL „MIEDZY DWIEMA WOJNAMI”

4 września, godz. 21:00 „Malaria, tajna broń Hitlera”
11 września, godz. 21:00 „Hitler walczy z Ameryką. Niemieckie bombowce nad Nowym Jorkiem”
18 września, godz. 21:00 „Warwick Davis i siedmioro karłów z Auschwitz”