NBA Draft ’84 – dokument w canal+ sport

2014-07-01
W czwartek, 3 lipca w ramach cyklu „Sport bez fikcji” CANAL+ Sport zaprezentuje dokument „NBA Draft ‘84”. Widzowie tego wyjątkowego filmu cofną się o 30 lat, by przypomnieć sobie jeden z najciekawszych momentów w historii NBA i początki karier legend światowej koszykówki z Michaelem Jordanem na czele. Początek emisji o godz. 20:00.

Draft w 1984 roku był pierwszym krokiem w wielkiej koszykówce dla zawodników wyróżnionych w Basketball Hall of Fame – Koszykarskiej Galerii Sławy im. Jamesa Naismitha. Byli to: Michael Jordan (wybrany przez Chicago Bulls), Hakeem Olajuwon (Houston Rockets), Charles Barkley (Philadelphia 76ers) oraz John Stockton (Utah Jazz). Gracze ci nadawali ton lidze NBA w latach 90. Łącznie zdobyli siedem tytułów MVP sezonu zasadniczego, osiem tytułów MVP finałów NBA, 23 wybory do pierwszej piątki NBA oraz zanotowali 45 występów w NBA All-Star Game.

Dokument „NBA Draft ‘84” to nie tylko powrót do tego wyjątkowego draftu. Przypomina również pierwsze chwile Jordana, Olajuwona, Barkleya oraz Stocktona na parkietach najlepszej koszykarskiej ligi świata. W filmie nie brakuje fantastycznych akcji, zapierających dech w piersiach wsadów oraz wspaniałych trafień „za trzy”. Dla wielu fanów najlepszej koszykarskiej ligi świata będzie to sentymentalna podróż w przeszłość, a dla młodszych fanów basketu świetna lekcja historii NBA.

Warto przypomnieć, że najbardziej znany z bohaterów filmu – Michael Jordan - nie został wybrany w drafcie jako nr 1. Na szczycie listy znalazł się wówczas Hakeem Olajuwon. Tych dwóch koszykarzy wraz z Charlesem Barkleyem oraz Johnem Stocktonem znalazło się później w NBA’s 50th Anniversary All-Time Team – liście najlepszych zawodników NBA ogłoszonej na pięćdziesiątą rocznicę powstania ligi.

Premiera niezwykłego 90-minutowego dokumentu, stworzonego z okazji 30. rocznicy draftu z 1984 roku, w najbliższy czwartek, 3 lipca, o 20:00 w CANAL+ Sport.

CANAL+ Sport
Sport bez fikcji: NBA Draft ’84 – czwartek, 3 lipca, 20:00