Najlepsze filmy z oferty Monolith Films w kolejnych latach wyłącznie w CANAL+

2014-10-30

Platforma nc+ i Monolith Films podpisały kolejną długookresową umowę, na mocy której filmy dystrybuowane w Polsce przez Monolith Films będą miały swoje polskie premiery telewizyjne w kanałach CANAL+. Jednym z pierwszych tytułów, które na mocy tej umowy już w grudniu tego roku obejrzą abonenci CANAL+ jest głośny „Wilk z Wall Street”. Ten wyreżyserowany przez Martina Scorsese film, z Leonardo DiCaprio w roli głównej, w polskich kinach obejrzało prawie 1 mln widzów.

Filmy dystrybuowane przez Monolith Films cieszyły się ogromną popularnością widzów w 2014 r., gromadząc w pierwszych trzech kwartałach  tego roku ponad 4 miliony 600 tysięcy widzów w polskich kinach. Dzięki temu Monolith Films jest w czołówce pod względem wyników z dystrybucji kinowej w tym okresie z udziałem 16,88% w ilości widzów oraz 16,27% w polskim box office. Największymi kinowymi hitami mijającego roku z portfolio tego dystrybutora były m.in.: zwycięzca tegorocznych Oscarów® „Zniewolony. 12 Years a Slave”; nominowany do Oscara w pięciu kategoriach „Wilk z Wall Street” z Leonardo DiCaprio w roli głównej, czy intrygująca ekranizacja „Kamieni na szaniec” w reżyserii Roberta Glińskiego.

- Dzięki tej umowie nasi abonenci już dzisiaj będą mieć pewność, że zobaczą w CANAL+ filmy, które w ostatnich miesiącach były magnesem przyciągającym do kin miliony polskich widzów. Jesteśmy bardzo zadowoleni z dotychczasowej współpracy z tym dystrybutorem i jej kontynuacja była naturalną decyzją – komentuje Jakub Szurmiej, dyrektor kanałów filmowych nc+.

Filmy  z portfolio Monolith Films znajdują się również w czołówce najchętniej oglądanych filmów wśród abonentów CANAL+ w całym 2014 roku. Premierowa emisja dramatu katastroficznego „Niemożliwe” przyciągnęła przed ekrany w styczniu 2014 roku niemal 200 tys. osób, zaś w premierowe wieczory „Olimp w ogniu” i „Iluzję” obejrzało odpowiednio 123 i 115 tys. widzów. Jeszcze w ramach dotychczasowej umowy z Monolith Films do końca tego roku na antenie CANAL+ pojawią się takie tytuły, jak: dramat biograficzny „Diana” z tytułową rolą Naomi Watts (premiera 8 listopada, godz. 21:00), „Wenus w Futrze” w reżyserii Romana Polańskiego (premiera 30 listopada, godz. 21:00),  czy kontynuacja przeboju kinowego „Igrzyska śmierci: W pierścieniu ognia” (premiera 25 grudnia, godz. 21:00).

Działający na polskim rynku od 1998 roku Monolith Films jest wiodącym polskim niezależnym dystrybutorem filmowym i współpracuje z najbardziej renomowanymi studiami filmowymi, m.in. z Lionsgate/Summit i DreamWorks. Poza wspomnianą umową z Monolith Films, platforma nc+ stale dbając o rozwój oferty filmowej na swoich kanałach premium z rodziny CANAL+, posiada także strategiczne długoterminowe umowy na wyłączność emisji w kanałach typu Pay TV z innymi wiodącymi dystrybutorami i studiami filmowymi, takimi jak: 20th Century Fox (który reprezentuje także wytwórnię DreamWorks Animation), Universal Studios, Paramount Pictures oraz Kino Świat.