Miniserial „Lucan”, czyli kryminalne Walentynki w Ale kino+

2015-02-02

Walentynki w Ale kino+ upłyną pod znakiem kryminalnej intrygi, która wstrząsnęła Londynem lat 70. XX wieku. „Lucan” to inspirowany prawdziwą historią dwuodcinkowy miniserial, rozgrywający się w świecie brytyjskiej arystokracji. Emisja serialu po raz pierwszy w telewizji w sobotę i niedzielę, 14-15 lutego, o 20:10.

Fabuła miniserialu kryminalnego „Lucan” została oparta na prawdziwych wydarzeniach, którymi żyła brytyjska opinia publiczna. W latach 70. XX wieku cała Wielka Brytania śledziła historię morderstwa popełnionego w domu londyńskiego arystokraty Johna Binghama, Siódmego Hrabiego Lucan. Po tragedii zniknął on w tajemniczych okolicznościach stając się tym samym głównym podejrzanym.

Historia jest opowiedziana z perspektywy pisarza i biografa Johna Pearsona (Paul Freeman). Kilkadziesiąt lat po tajemniczym wydarzeniach zbiera on materiały do książki o nielegalnie działającym Clermont Club, który w latach 60. i 70. XX wieku zrzeszał hazardzistów z wyższych sfer. Wywiady, które przeprowadza z byłymi członkami klubu, w coraz większym stopniu wciągają go w sprawę Lucana. Pearson rozpoczyna prywatne śledztwo. Tak widzowie przenoszą się do barwnego, pełnego przepychu i ekstrawagancji świata angielskich elit sprzed kilkudziesięciu lat. Czy pisarzowi uda się rozwikłać zagadkę morderstwa, a także tajemniczego zniknięcia hrabiego Lucana?

W tytułowej roli występuje Rory Kinnear, brytyjski aktor znany z takich filmów jak bondowskie „Quantum of Solace” i „Skyfall”, a także „Gra tajemnic”.