Ligi zagraniczne w nc+: hity w Anglii i Francji oraz przegląd kadry

2014-11-06

Piłkarskim szlagierem weekendu w ligach zagranicznych transmitowanych w kanałach sportowych platformy nc+ będzie spotkanie Premier League Liverpool – Chelsea (CANAL+ Sport, sobota, 13:40). Wielkie emocje powinny towarzyszyć również konfrontacji Paris Saint-Germain z Olympique Marsylia (CANAL+ Family, niedziela, 20:55). Od piątku do niedzieli zobaczyć będzie można w nc+ „przegląd kadry”, czyli spotkania z udziałem reprezentantów Polski powołanych na mecz eliminacji EURO 2016 z Gruzją.

Spośród wszystkich zaplanowanych na nadchodzący weekend spotkań w najlepszych ligach europejskich pokazywanych w kanałach platformy nc+ szczególną uwagę przykuwa sobotnie starcie Liverpoolu z Chelsea. Forma gospodarzy pozostawia w tym sezonie wiele do życzenia. Zarówno w Premier League, jak i w Lidze Mistrzów zawodzą. Trener Brendan Rodgers we wtorek w meczu z Realem Madryt posłał do gry zmienników, szykując pierwszą jedenastkę właśnie na walkę z prowadzącą w tabeli Chelsea. Jose Mourinho nie pozostawił tego bez odpowiedzi, podgrzewając atmosferę przed konfrontacją na Anfield. Jego drużyna także nie popisała się w środowym meczu Ligi Mistrzów remisując na wyjeździe z Mariborem 1:1. „The Blues” nie przegrali żadnego z ostatnich czterech meczów z „The Reds”. Jako jedyna drużyna nie doznali również porażki w lidze angielskiej w tym sezonie. Czy tym razem będzie podobnie? Początek transmisji z pasjonująco zapowiadającego się meczu o 13:40 w CANAL+ Sport.

- W ubiegłym sezonie majowa porażka z Chelsea na Anfield pozbawiła Liverpool szansy na zdobycie mistrzostwa Anglii. Wynik uznano za niespodziankę, ale jeśli w sobotę podopieczni menedżera Jose Mourinho pokonają gospodarzy raz jeszcze, nie zdziwi to już nikogo. Bo londyńczycy jeszcze w Premier League nie przegrali, a „The Reds” pozbawieni sprzedanego do Barcelony Luisa Suareza i kontuzjowanego Daniela Sturridge’a zapomnieli jak się broni dostępu do własnej bramki, jak się rozgrywa i strzela gole. A przegranym we wtorek meczem z Realem Madryt w Lidze Mistrzów tylko potwierdzili, że ich fantastyczna forma z ubiegłego sezonu gdzieś się ulotniła – mówi przed sobotnią konfrontacją Rafał Nahorny, dziennikarz nc+.

W niedzielny wieczór odbędzie się spotkanie, na które miłośnicy Ligue 1 czekają cały sezon. Derby Francji: Paris Saint-Germain – Olympique Marsylia - to walka „wielkiego Paryża” z „zadziornym południem”. Dodatkowym smaczkiem tej rywalizacji będzie fakt, że drużyna Marcelo Bielsy fantastycznie zaczęła sezon i niespodziewanie prowadzi w tabeli plasując się w niej tuż przed PSG, które zdaniem zdecydowanej większości ekspertów jest uznawane za faworyta nr 1 do zwycięstwa w całych rozgrywkach. Za zespołem Laurenta Blanca przemawia statystyka – nie przegrała z Marsylią ani jednego z ostatnich siedmiu meczów. Transmisja w CANAL+ Family od 20:55.

Najbliższy weekend będzie dla widzów nc+ śledzących transmisje z europejskich boisk doskonałą okazja do przyjrzenia się formie reprezentantów Polski. Już w piątkowy wieczór na antenie nSport+ kibice przekonają się w jakiej dyspozycji przed ważnym wyjazdowym starciem „Biało-czerwonych” z Gruzją jest Kamil Grosicki. Jego Stade Rennes podejmie ekipę Lorient. Początek transmisji o 20:25. Kolejne emocje z udziałem polskich zawodników już w niedzielę. Od 11:55 w CANAL+ Sport transmitowane będzie spotkanie Sevilli z Levante. Cieszący się coraz większym uznaniem w Hiszpanii Grzegorz Krychowiak i jego koledzy w przypadku wygranej mogą powrócić na podium tabeli La Liga. Do pasjonującej konfrontacji polskich bramkarzy dojdzie w starciu Swansea z Arsenalem (CANAL+ Family2, 16:55). Łukasz Fabiański będzie miał „Kanonierom” wiele do udowodnienia, a z kolei zespół Wojciecha Szczęsnego zechce zatrzeć złe wrażenie po wtorkowej wpadce w Lidze Mistrzów z Anderlechtem. Wieczorem, w jednym z najciekawszych meczów weekendu w lidze włoskiej Torino pod wodzą Kamila Glika zmierzy się na wyjeździe z Romą. Początek relacji w nSport+ o 20:40. Wcześniej Fiorentina zmierzy się z Napoli, ale w tym spotkaniu szanse na występ Rafała Wolskiego nie są zbyt duże.

Wydarzenia weekendu na europejskich boiskach podsumowane zostaną w niedzielny wieczór w magazynie Sport+ (CANAL+ Family, 23:00).

Plan najbliższych transmisji lig zagranicznych na antenach kanałów nc+:

piatek, 7 listopada:
20:25 Stade Rennes – FC Lorient, nSport+