Liga Europy w nc+: czy Legia Warszawa przypieczętuje awans?

2014-11-04

W czwartek, 6 listopada odbędą się mecze 4. kolejki Ligi Europy UEFA. Widzowie platformy nc+ zobaczą sześć transmisji ze spotkań, które części zespołów mogą zapewnić awans do fazy pucharowej. Wśród nich jest Legia Warszawa, która zagra z Metalistem Charków (CANAL+ Sport, 20:15). W innych spotkaniach pokazywanych tego dnia na antenach nc+ zobaczyć będzie można m.in. w jakiej formie są reprezentanci Polski przed zbliżającymi się meczami kadry.

Piłkarski czwartek w kanałach sportowych platformy nc+ może przynieść pierwsze ważne rozstrzygnięcia w rozgrywkach Ligi Europy. Na boiskach Starego Kontynentu odbędą się spotkania 4. kolejki tych rozgrywek. W gronie drużyn, które już po tej serii gier mogą zapewnić sobie awans do 1/16 finału jest Legia Warszawa.

Mistrzowie Polski swoje spotkanie rozgrają w Warszawie. Ich rywalem będzie Metalist Charków, z którym dwa tygodnie temu wygrali w Kijowie 1:0. Trzy punkty piękną indywidualną akcją zapewnił wówczas legionistom Ondrej Duda. Przedmeczowe studio nadawane z Pepsi Areny rozpocznie się w czwartek w CANAL+ Sport o 20:15. Gospodarzami wieczoru będą Andrzej Twarowski i Krzysztof Marciniak, a wśród ekspertów znajdą się Aleksandar Vuković i Krzysztof Przytuła. O 21:00 głos przejmą komentujący mecz Rafał Wolski i Kamil Kosowski. W przerwie oraz po spotkaniu prezentowane będą wywiady z bohaterami wydarzeń boiskowych, przeprowadzone zostaną analizy taktyczne oraz ocena sytuacji kontrowersyjnych. Wieczór na Łazienkowskiej 3 potrwa w nc+ aż do 23:40.

- Kiedy przed rozpoczęciem fazy grupowej Ligi Europy mówiliśmy, że Legia Warszawa trafiła na kluby w swoim zasięgu i jest w stanie awansować do dalszej części rozgrywek, chyba tylko najwięksi optymiści uważali, że może to nastąpić już po 4. kolejce! – mówi dziennikarz nc+, Tomasz Smokowski. - Tymczasem najbliższe starcie z Metalistem Charków może zapewnić grającym do bólu konsekwentnie mistrzom Polski kwalifikację do 1/16 finału rozgrywek. Oczywiście apetyt rośnie w miarę jedzenia. Po trzech zwycięskich starciach, w których zespół Henninga Berga nie stracił nawet gola, należy oczekiwać, że rywalizację w grupie L zakończy na 1. miejscu i do losowania przystąpi w teoretycznie uprzywilejowanej sytuacji. Przed meczem z zespołem z Ukrainy należy jednak pamiętać, że dla drużyny Ihora Rachajewa 90 minut w Warszawie to ostatnia szansa na cokolwiek w tej edycji Ligi Europy. Brak punktów praktycznie przekreśli szanse na awans. Ale to Legia będzie w tym spotkaniu faworytem. Potwierdził to rozegrany dwa tygodnie temu mecz w Kijowie – przekonuje Tomasz Smokowski.

Oprócz meczu rozgrywanego w Warszawie na antenach kanałów nc+ kibice zobaczą inne bardzo ciekawie zapowiadające się spotkania 4. kolejki. Już o 18:55 w nSport+ rozpocznie się relacja z konfrontacji FC Kopenhaga – Club Brugge. To bardzo ważne spotkanie dla układu grupy B, w którym kibice być może zobaczą w akcji kadrowicza - Waldemara Sobotę. Równolegle w CANAL+ Family2 prezentowany będzie mecz Saint-Etienne – Inter Mediolan. Oba zespoły dotychczas nie straciły w rozgrywkach ani jednej bramki, ale drużyna z Francji zerowy bilans ma także po stronie swoich zdobyczy.

W tym samym czasie co spotkanie Legia – Metalist transmitowane będzie w nSport+ starcie Lokeren – Trabzonspor, a więc bezpośrednich grupowych rywali mistrzów Polski. Także o 21:00 w CANAL+ Family kibice zobaczą w akcji kolejnego reprezentanta Polski - Grzegorza Krychowiaka. Jego Sevilla spotka się ze Standardem Liege. Po świetnym spotkaniu i remisie w Belgii zapowiada się fascynujący rewanż. O tej samej porze w CANAL+ Family2, podczas rywalizacji Wolfsburga z Krasnodarem szansę na pokazanie się polskim widzom będą mieli Mateusz Klich i Artur Jędrzejczyk.

Podsumowanie wydarzeń czwartku na europejskich boiskach oraz wszystkie gole kibice zobaczą w magazynie skrótów, który rozpocznie się w CANAL+ Sport i nSport+ o 23:40.

Plan najbliższych transmisji Ligi Europy na antenach kanałów nc+:

czwartek, 6 listopada:
18:55 FC Kopenhaga – Club Brugge, nSport+
komentują: Filip Adamus, Stefan Białas
18:55 AS Saint-Etienne – Inter Mediolan, CANAL+ Family2
komentują: Rafał Dębiński, Kazimierz Węgrzyn
20:15 – 23:40 Studio Ligi Europy, CANAL+ Sport
prowadzący: Krzysztof Marciniak, Andrzej Twarowski, eksperci: Aleksandar Vuković, Krzysztof Przytuła
21:00 Legia Warszawa – Metalist Charków, CANAL+ Sport
komentują: Rafał Wolski, Kamil Kosowski, reporterzy: Daria Kabała-Malarz, Michał Wodziński
21:00 KSC Lokeren - Trabzonspor, nSport+
komentują: Filip Surma, Wojciech Jagoda
21:00 Sevilla FC – Standard Liege, CANAL+ Family
komentują: Adam Marchliński, Leszek Orłowski
21:00 VfL Wolfsburg – FK Krasnodar, CANAL+ Family2
komentują: Żelisław Żyżyński, Maciej Murawski
23:40 Magazyn Ligi Europy – skróty, CANAL+ Sport / nSport+
komentują: Edward Durda, Krzysztof Bandych

ITI Neovision S.A., al. gen. W. Sikorskiego 9, 02-758 Warszawa, NIP 521-00-82-774, REGON: 010175861, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców, przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy KRS pod nr KRS: 0000469644, kapitał zakładowy: 441.176.000 zł, w całości wpłacony, Nr GIOŚ E0012413WBW.