„Kuchnia+ poleca” – nowy projekt kanału Kuchnia+

2014-10-07

7 października startuje „Kuchnia+ poleca”, nowa inicjatywa stacji Kuchnia+, autorskiego kanału platformy nc+. Jej celem jest wyróżnienie najbardziej interesujących i wartych odwiedzenia restauracji w całym kraju. Certyfikowane lokale zostaną wyłonione w wyniku 3-etapowego procesu, opierającego się na rekomendacji internautów, ocenie redakcji kanału i badaniu anonimowego eksperta.

logo_kuchniaplus_poleca_zielonePunktem wyjściowym akcji „Kuchnia+ poleca” jest Karta Zasad przygotowana przez Radę Smaku, składającą się ze specjalistów zajmujących się gastronomią: szefów kuchni i ekspertów Kuchni+ Tomasza Jakubiaka i Andrzeja Polana, redaktor naczelnej magazynu „Food Service” Agaty Godlewskiej i właściciela restauracji „Boathouse” Jacka Ukwenya. Karta Zasad to dokument zawierający wskazówki i dobre praktyki prowadzenia restauracji w takich aspektach jak: jakość jedzenia oraz obsługi, sposób zarządzania czy komunikacja i marketing.

W oparciu o Kartę Zasad Kuchnia+ przygotowała 3-etapowy system oceny restauracji. W pierwszym etapie, trwającym 2 miesiące, każdy pasjonat sztuki kulinarnej może zgłosić swoją ulubioną restaurację niezależnie od jej lokalizacji i kuchni, jaką serwuje, lub oddać na nią głos na specjalnej stronie projektu www.kuchniaplus.pl/poleca. Rekomendacje społeczności skupionej wokół kanału Kuchnia+ zdecydują o awansie najczęściej polecanych lokali do kolejnej fazy. W niej restauracje zostaną poproszone o wypełnienie specjalnego formularza, który zostanie oceniony przez redakcję stacji. W ostatniej odsłonie restauracja zostanie sprawdzona przez anonimowego eksperta, który również wystawi swoją ocenę.

Jedna edycja akcji będzie trwała 3 miesiące i na jej koniec, Kuchnia+, uwzględniając wszystkie etapy oceny, przyzna certyfikat „Kuchnia+ poleca” 12 restauracjom, które będą mogły się nim posługiwać przez kolejne 12 miesięcy. Uhonorowane lokale zostaną zaprezentowane na antenie stacji w programie „cook news”, będą miały własną galerię na stronie internetowej, a dodatkowo Kuchnia+ poleci je innym na swoim fanpage’u w serwisie Facebook.

Akcja co roku będzie miała 3 odsłony, a raz do roku, spośród wszystkich certyfikowanych restauracji zostanie wybrana jedna, która uzyska tytuł Najlepszej Restauracji „Kuchnia+ poleca”.

Projekt wesprze kampania reklamowa realizowana w popularnych internetowych serwisach i blogach kulinarnych oraz stacjach radiowych. Oprawę graficzną projektu „Kuchnia+ poleca” stworzył Dział Kreacji platformy nc+ pod kierownictwem Łukasza Słotwińskiego. Stronę www.kuchniaplus.pl/poleca na zlecenie stacji przygotowała firma DM PLUS.