Kuchnia+ nagrodzona telekamerą

2015-02-10
Kuchnia+, autorski kanał tematyczny platformy nc+, otrzymała specjalną nagrodę podczas uroczystej gali Telekamery „Tele Tygodnia”. Tę prestiżową nagrodę stacja zdobyła za dbałość o lokalne polskie tradycje, które promuje w swoich programach kulinarnych.

9 lutego w Warszawie odbyła się ceremonia wręczenia Telekamer -najbardziej prestiżowych nagród branży telewizyjnej. To już osiemnasta edycja organizowanego przez Wydawnictwo Bauer ogólnopolskiego plebiscytu, w którym rozdawane są nagrody najpopularniejszym gwiazdom, serialom i programom telewizyjnym. W gronie docenionych Telekamerą znalazła się Kuchnia+.

- To wyróżnienie jest dowodem na to, że obrana przez nas droga jest słuszna. Siłą Kuchni+ są produkcje własne, których ze względu na duże zainteresowanie widzów jest na naszej antenie coraz więcej. Już w marcu na antenę w drugim sezonie wróci program „Be Active. Ewa Chodakowska”, a czwartą odsłonę będzie miało „ABC GOTOWANIA” Mariety Mareckiej. Oczywiście to nie wszystkie niespodzianki, które przygotowaliśmy na wiosnę - mówi Marta Szwakopf, dyrektor kanałów lifestyle’owych i dokumentalnych nc+.

Telekamera przyznana Kuchni+ wskazuje szczególnie na produkcje własne Kuchni+. To w nich stacja prezentuje nowe oblicze polskiej kuchni.

- Sukces Kuchni+ to efekt wieloletniej i konsekwentnej pracy całego zespołu. Jesteśmy pierwszym polskim kanałem kulinarnym, w związku z czym mieliśmy kluczowy wpływ na powstanie i rozwój popularnej dziś mody na gotowanie. Cieszę się szczególnie, że tę prestiżową nagrodę otrzymaliśmy w roku, w którym CANAL+ obchodzi 20. rocznicę swojej obecności w Polsce. Przez te wszystkie lata najważniejsze dla nas było wyznaczanie trendów na polskim rynku, czego najlepszy przykładem jest Kuchnia+ – mówi Manuel Rougeron, wiceprezes platformy nc+ ds. programowych.

Tegoroczna Telekamera jest kontynuacją sukcesów nc+ z poprzednich edycji plebiscytu. W ostatnich latach aż dwukrotnie tą nagrodą został doceniony dziecięcy kanał MiniMini+. W 2013 roku otrzymał on statuetkę przyznaną przez czytelników „Tele Tygodnia” w kategorii kanałów dziecięcych, a w ubiegłym roku specjalna kapituła przyznała MiniMini+ wyróżnienie za to, że już od 10 lat wychowuje kolejne pokolenia małych widzów dzięki bezpiecznej i edukacyjnej ofercie programowej.

Kuchnia+
Dodaje smaku

Kuchnia+ to pierwszy w Polsce kanał, który dostarcza inspiracji pasjonatom kulinariów, zarówno rozpoczynającym swoją przygodę z gotowaniem, jak i wytrawnym adeptom tej sztuki. W ramówce nadawanej przez 24 godziny na dobę stacja prezentuje najlepsze światowe programy takich gwiazd, jak Jamie Oliver, Anthony Bourdain czy Martha Stewart, a także własne produkcje z udziałem polskich sław gastronomii: „Jakubiak lokalnie”, „ABC GOTOWANIA”, „Z.U.P.A.” czy „David w Europie” oraz program współtworzony przez widzów stacji „Warsztaty smaku Kuchni+”. Kanał emituje także „cook news”, jedyny w Polsce program informacyjny poświęcony branży gastronomicznej i kulinarnej. Od 2009 roku stacja organizuje autorski przegląd filmów kulinarnych Kuchnia+ food film fest. Zasięg techniczny stacji to blisko 3,5 mln gospodarstw domowych. Kuchnia+ istnieje od 2006 roku. Tuż po starcie kanał został uznany za Debiut Roku przez Polską Izbę Komunikacji Elektronicznej, a w 2007 roku uhonorowany Kulinarnym Oskarem w kategorii Program Telewizyjny. Więcej informacji na www.kuchniaplus.pl i www.facebook.com/kuchniaplus.