Konkurs o Woodym Allenie zapowiadający premierę "Blue Jasmine” w canal+

2014-09-09

Z okazji premiery komediodramatu Woody’ego Allena „Blue Jasmine”, CANAL+ zaprasza fanów do udziału w specjalnym konkursie wiedzy o reżyserze, organizowanym na profilu facebookowym CANAL+ Film.

Codziennie, aż do 13 września na fanpage’u filmowym CANAL+ będą pojawiać się pytania dotyczące twórczości i życia prywatnego reżysera. Uczestnicy będą mogli sprawdzić tu swoją wiedzę na temat scenariuszy, cytatów, bohaterów i ulubionych aktorów Allena, a także faktów z jego życia. Będą m.in. musieli odpowiedzieć na pytanie, ile zdobył Oscarów, ale również jakie ma fobie, jak ma na imię jego siostra i w którym z jego filmów zagrał Sylvester Stallone. Najbardziej aktywni i kreatywni uczestnicy wygrają zestawy kultowych filmów Woody’ego Allena.

Konkurs poprzedza premierę telewizyjną „Blue Jasmine”, którą widzowie CANAL+ zobaczą już w sobotę, 13 września o 21:00. Woody Allen opowiada tu o kobiecie, która z kręgów nowojorskiej elity trafia do świata, którego istnienie dotychczas ignorowała. Jasmine, którą brawurowo zagrała nagrodzona za tę kreację Oscarem Cate Blanchett, jeszcze na studiach poślubiła przystojnego i ambitnego biznesmena Hala (Alec Baldwin). Mąż wprowadził ją do najwyższych kręgów towarzyskich Nowego Jorku i przyzwyczaił do luksusu. Obdarzona wyczuciem stylu i wrażliwością na piękno, nie wyobrażała sobie innego życia. Kiedy wiec Hal zostaje aresztowany pod zarzutem malwersacji, a jego konta zablokowane, uporządkowany świat Jasmine całkowicie się rozpada.

„Blue Jasmine” jest 16. scenariuszem Woody’ego Allena nominowanym do Oscara. Słynny nowojorczyk jest w tej kategorii absolutnym rekordzistą. - Czytając jego scenariusz możesz sobie pomyśleć, że jest dramatyczny i pełen bólu albo możesz zinterpretować go jako farsę. Allen jest w tym mistrzem: konstruuje bohaterów, którzy z pełną powagą podchodzą do swoich problemów, będących tak naprawdę czystym absurdem – mówiła Cate Blanchett, przyznając jednocześnie, że rola Jasmine była wyjątkowo skomplikowana.

CANAL+ tradycyjnie pokazuje kolejne premiery Woody’ego Allena. W ostatnich latach widzowie stacji mogli jako pierwsi zobaczyć takie tytuły, jak „Zakochani w Rzymie”, „O północy w Paryżu”, „Poznasz przystojnego bruneta”, „Co nas kręci, co nas podnieca” czy „Vicky Cristina Barcelona”.