Komu mistrzostwo, komu puchary? - Weekend z ligami zagranicznymi w nc+

2014-04-04

W pierwszy weekend kwietnia odbędą się kolejne ważne mecze w czołowych piłkarskich ligach europejskich. Walka o mistrzostwo Anglii i Hiszpanii nabiera rumieńców, a we Włoszech i Francji toczy się zacięta rywalizacja o kwalifikację do kolejnej edycji Ligi Mistrzów. Szczególnie ciekawie zapowiada się starcie Evertonu z Arsenalem. „Ten mecz będzie miał zapewne kluczowe znaczenie dla przyszłości obu klubów” – uważa dziennikarz nc+ Andrzej Twarowski.

W angielskiej Premier League kandydaci do mistrzostwa - Manchester City i Chelsea – zagrają na własnych stadionach w sobotę. Ekipa z Etihad Stadium o 13:40 podejmować będzie Southampton, z Arturem Borucem w bramce. Transmisja w CANAL+ Sport. Z kolei „The Blues” zmierzą się ze Stoke City (relacja po zakończeniu deblowego spotkania Pucharu Davisa Polska - Chorwacja, ok. 19:30 w CANAL+ Family2). Na niedzielę zaplanowane jest spotkanie trzeciego z kandydatów do tytułu – Liverpool na wyjeździe zagra z West Hamem (CANAL+ Family, 16:55). Wydarzeniem numer 1 weekendu będzie jednak starcie Evertonu z Arsenalem. Transmisja w CANAL+ Family rozpocznie się o 14:25. Obie drużyny celują w awans do kolejnej edycji Ligi Mistrzów. A dystans w tabeli między nimi zmniejsza się.

- Jeszcze dwa miesiące temu kibice Arsenalu byli przekonani, że po 10 latach posuchy tytuł mistrzowski znowu wróci do rąk Arsene’a Wengera i jego piłkarzy. 2 lutego po wygranej z Crystal Palace, „Kanonierzy” byli liderem i poważnym kandydatem do wygrania Premier League. Jednak na przestrzeni ostatnich tygodni londyńczycy zaczęli seryjnie tracić punkty i grunt pod nogami. Marzenia o tytule znowu prysły jak bańka mydlana. Rozczarowanie kibiców jest tym większe, że Arsenal za moment może znaleźć się poza pierwszą „czwórką” i stracić prawo gry w Lidze Mistrzów. A to dla klubu z Emirates byłoby największą sportową klęską w erze Arsene`a Wengera – mówi dziennikarz nc+ Andrzej Twarowski, który niedzielne spotkanie komentował będzie wspólnie z Rafałem Nahornym.

- Mecz na Goodison Park będzie więc kluczowy dla najbliższej przyszłości Arsenalu, ale także dla Evertonu. „The Toffees” to jedno z objawień sezonu. Zespół Roberto Martineza od początku rozgrywek konsekwentnie zbiera punkty i pochlebne recenzje. Hiszpan od kilku tygodni powtarzał, że on i jego piłkarze spokojnie czekają na potknięcia jednej z drużyn ścisłej czołówki, bo to przy korzystnym obrocie spraw pozwoli im włączyć się do gry o Ligę Mistrzów. I te słowa właśnie ciałem się stały. Everton ma Arsenal dosłownie na wyciągnięcie ręki. Jeśli wygra w niedzielę i odniesie zwycięstwo w zaległym meczu to wówczas na ostatniej prostej sezonu znajdzie się w tabeli przed „Kanonierami”. To wszystko sprawia, że mecz na Goodison Park urasta do rangi wydarzenia najbliższej kolejki. Co więcej, będzie miał zapewne kluczowe znaczenie dla przyszłości obu klubów. W tej sytuacji chyba staje się jasne, że w niedzielę o 14.25 siadamy głęboko w fotelach, zapinamy pasy i startujemy. Do usłyszenia! – zaprasza Andrzej Twarowski.

Kandydaci do mistrzostwa Hiszpanii w środku tygodnia rywalizowali w Lidze Mistrzów. Tym razem walczyć będą o bezcenne ligowe punkty. Atletico Madryt podejmie na Vicente Calderon ekipę Villarreal. Goście nadal z szansami na kwalifikację do zmagań w Lidze Europejskiej więc również mają o co walczyć. Początek transmisji w CANAL+ Sport w sobotę o 15:55. Zaraz potem w CANAL+ Family do walki stanie FC Barcelona, której rywalem będzie zamykający tabelę La Liga Betis Sewilla. Po zakończeniu transmisji z Katalonii widzowie nc+ przeniosą się do Kraju Basków, gdzie z ekipą Sociedad grać będzie trzeci z kandydatów do zwycięstwa w rozgrywkach – Real Madryt.

Na włoskich boiskach na szczególną uwagę zasługuje mecz Parmy z Napoli, a więc zespołów walczących o europejskie puchary (niedziela, n36, 20:40). Bardzo ciekawie będzie też podczas konfrontacji Fiorentiny z Udinese (niedziela, 14:55, nSport), gdzie kolejną szansę może otrzymać Rafał Wolski, oraz derbów Verony (sobota, n36, 17:55).

Francuskim wydarzeniem weekendu będzie sobotnia konfrontacja pewnego lidera rozgrywek – Paris Saint-Germain z ekipą Reims. W składzie gości Grzegorz Krychowiak, który staje się jednym z czołowych pomocników Ligue1. Transmisja z tego spotkania w sobotę, od 16:55 na antenie nSport.

Plan najbliższych transmisji meczów lig zagranicznych w nc+:

piątek, 4 kwietnia:

17:00 Premier League World - magazyn, CANAL+ Sport