Kolejny pasjonujący pojedynek Gołowkina w CANAL+ Sport

2014-10-14

W nocy z soboty na niedzielę (18/19 października) widzowie kanałów platformy nc+ zobaczą po raz kolejny w akcji najmocniej bijącego mistrza świata we współczesnym pięściarstwie. W Carson w Kalifornii na ring powróci potęga wagi średniej i mistrz organizacji WBA i IBO - Giennadij Gołowkin (30-0, 27 KO). Tym razem o odebranie pasów Kazachowi będzie się starał doświadczony i waleczny Meksykanin, tymczasowy mistrz świata federacji WBC - Marco Antonio Rubio (59-6-1, 51 KO). Początek transmisji w CANAL+ Sport o 04:00. Ekspertem nc+ podczas relacji będzie Grzegorz Proksa.

Pasmo CANAL+ KO w nocy z soboty na niedzielę ponownie wypełni boks na najwyższym światowym poziomie. Od 04:00 na antenie CANAL+ Sport, w trakcie ekskluzywnej gali odbywającej się w Carson w Kalifornii widzowie nc+ zobaczą pasjonująco zapowiadający się pojedynek Giennadija Gołowkina z Marco Antonio Rubio. Stawką ich walki będą pasy mistrzowskie WBA i IBO, które na szali kładzie niepokonany dotąd Kazach oraz pas WBC, który jest obecnie w rękach Meksykanina.

Giennadij Gołowkin jest powszechnie uznawany za najlepszego pięściarza wagi średniej. Wszystko za sprawą imponującej statystyki - 30 wygranych walk z czego aż 27 przez nokaut. Ma również zerowy bilans porażek. Notuje rekordową liczbę 18 z rzędu wygranych przez nokaut. Ostatnią „ofiarą”  32-letniego "GGG" był Australijczyk Daniel Geale, który w lipcu bieżącego roku przegrał przez techniczny nokaut już w 3 rundzie odbywającej się w nowojorskiej Madison Square Garden walki. Gołowkin jest oficjalnie najmocniej bijącym mistrzem świata we współczesnym pięściarstwie – posiada najwyższy współczynnik nokautów wynoszący aż 90%. Ze względu na brak odpowiednich sparingpartnerów na treningach jego ciosy muszą przyjmować zawodnicy wagi ciężkiej.

Marco Antonio Rubio to pięściarz obyty w walkach na wysokim poziomie. 34-letni zawodnik w trakcie swoich 66 występów na zawodowych ringach toczył pojedynki z takimi bokserami jak Kelly Pavlik, Zaurbek Bajsangurow, Kassim Ouma czy Julio Cesar Chavez Junior. Znany pod pseudonimem „El Veneno” („Trucizna”) zawodnik w 2011 w słynnej walce pokonał – Davida Lemieux. Rubio przegrał zaledwie jeden z ostatnich 17 pojedynków . W ostatniej walce, 5 kwietnia, znokautował w 10. rundzie Włocha Domenico Spadę, co zapewniło mu wakujący tytuł WBC Interim.

Podczas gali z Carson rękawice skrzyżują także najlepszy bokser 2012 roku Nonito Donaire oraz niepokonany dotąd Nicholas Walters. Stawką ich pojedynku będzie mistrzowski tytuł WBA w kategorii piórkowej. Ich walka o pas nie ma wyraźnego faworyta, a to oznacza, że również zapowiada się pasjonująco.

Wydarzenia gali w Carson na antenie CANAL+ Sport komentować będą: dziennikarz nc+ Edward Durda oraz w roli eksperta Grzegorz Proksa, który miał okazję walczyć z Giennadijem Gołowkinem we wrześniu 2012 roku. Była to dla reprezentanta Polski zaledwie jedna z dwóch porażek jakich doznał na zawodowym ringu.

sobota/niedziela, 18/19 października:
04:00 CANAL+ KO: Gala z Carson