„Kino Mówi: Czytamy” – druga część wakacyjnego cyklu ale kino+

2014-08-05
W sierpniowej odsłonie cyklu „KINO MÓWI: Czytamy”, który na wakacje przygotował kanał filmowy Ale kino+, widzowie obejrzą kolejne głośne ekranizacje. Będą to: „Kurczak ze śliwkami”, „Przez ciemne zwierciadło”, „Małe dzieci”, „Zakochany Molier” i „Zakochana Jane”. Premiery w czwartki od 7 do 28 sierpnia. Po każdym filmie nowe odcinki serialu „Zapiski młodego lekarza” opartego na prozie Michaiła Bułhakowa.

male dzieci

„Kurczak ze śliwkami” to drugi - po nominowanej do Oscara animacji „Persepolis” – projekt duetu Vincent Paronnaud i Marjane Satrapi. Film, podobnie jak „Persepolis”, również jest adaptacją komiksu Marjane Satrapi
Teheran, rok 1958. Utalentowany muzyk Nasser-Ali (Mathieu Amalric) traci po kłótni z żoną ukochane skrzypce. Bez nich mężczyzna nie widzi sensu życia, więc postanawia... umrzeć - kładzie się do łóżka i czeka na śmierć. Jego niezwykłe sny zabierają go w przeszłość, odkrywając przed widzem sekret talentu Nassera-Alego: historię wielkiej miłości, która stała się inspiracją dla jego muzyki. „Kurczak ze śliwkami” walczył w 2011 roku o Złotego Lwa, w rolach głównych występują m.in. Mathieu Amalric, Chiara Mastroianni, Jamel Debbouze i Isabella Rossellini.
Premiera: czwartek, 7 sierpnia, godz. 20:10

Tydzień później Ale kino+ zaprasza na film „Przez ciemne zwierciadło” - ekranizację powieści kultowego pisarza science fiction Philipa K. Dicka. W rolach głównych występuje gwiazdorska obsada, przedstawiona za pomocą animacji rotoskopowej: Keanu Reeves, Winona Ryder, Robert Downey Jr. i Woody Harrelson. Los Angeles, niedaleka przyszłość. Tajny agent Bob Arctor (Keanu Reeves) prowadzi dochodzenie w sprawie niebezpiecznej „Substancji D”. Narkotyk niszczy umysł i sprawia, że człowiek cierpi na rozdwojenie jaźni. Bob musi ustalić, gdzie jest produkowany. Aby przeniknąć do środowiska dilerów, zaczyna go zażywać. Premiera: czwartek, 14 sierpnia, godz. 20:10

„Małe dzieci” to nominowana do 3 Oscarów i 3 Złotych Globów adaptacja głośnej powieści Toma Perrotty. W rolach głównych występują: Patrick Wilson, Jennifer Connelly i Kate Winslet, która za swoją kreację otrzymała nominacje do Oscara, Złotego Globu, BAFTY i Satelity. Sarah Pierce (Kate Winslet) to rozczarowana życiem absolwentka literatury, która żyje w nudnym związku. Pewnego dnia poznaje Brada (Patrick Wilson). Mężczyzna na co dzień opiekuje się synkiem, żyjąc na utrzymaniu żony Kathy (Jennifer Connelly), która oczekuje od niego, że w końcu zda egzamin na adwokata. Sarah i Brad zaprzyjaźniają się, a kiedy dla żartów całują się na oczach miejscowych plotkarek, staje się to początkiem ich romansu...
Premiera: czwartek, 21 sierpnia, godz. 20:10

„Zakochany Molier” to nominowana do 4 Cezarów komedia kostiumowa o nieznanym epizodzie z życia francuskiego dramatopisarza. Połowa XVII wieku. Molier (Romain Duris) jest członkiem wędrownej trupy a jego zespół dociera właśnie do Paryża. Mężczyzna wkrótce wpada w tarapaty, gdy bogaty szlachcic Jourdain (Fabrice Luchini) nieoczekiwanie oferuje mu pomoc. W zamian oczekuje, że Molier nauczy go salonowego obycia. Tak przyszły dramatopisarz poznaje pełną wdzięku żonę Jourdina. Jak zakończy się to spotkanie?
Premiera: czwartek, 28 sierpnia, godz. 20:10

Cykl zamknie melodramat „Zakochana Jane” – miłosna historia z życia Jane Austen, która stała się inspiracją do napisania „Dumy i uprzedzenia” oraz „Rozważnej i romantycznej”. W rolach głównych występują Anne Hathaway i James McAvoy.
Młoda pisarka Jane Austen (Anne Hathaway) wierzy w prawdziwą miłość - jednak jej rodzice oczekują, że wyjdzie za mąż „z rozsądku” za kogoś, kto zapewni jej utrzymanie a rodzinie pomoże spłacić długi. Pewnego dnia Jane poznaje młodego i przystojnego lecz niezamożnego Irlandczyka Toma Lefroya. Czy ich miłość przetrwa przeciwności losu?
Premiera: czwartek, 28 sierpnia, godz. 22:10

Po każdym filmie około godziny 22:00, Ale kino+ zaprasza na brytyjski serial komediowy oparty na autobiograficznych opowiadaniach Michaiła Bułhakowa - „Zapiski młodego lekarza” (Young Doctor’s Notebook, 2012). W roli głównej występuje gwiazda serialu „Mad Men”, Jon Hamm, a partneruje mu Daniel Radcliffe znany z serii o Harrym Potterze.