"Jobs" w ramach cyklu "Oni zmienili świat" w listopadzie w canal+

2014-10-27

W sobotę, 8 listopada o 18:55, w ramach cyklu „Oni zmienili świat”, CANAL+ przypomni dramat biograficzny Jobs”, w którym w tytułowego wizjonera wcielił się Ashton Kutcher. Wyreżyserowany przez Joshuę Michaela Sterna film był poprzedzony wnikliwymi badaniami nad życiorysem Jobsa i jest pasjonującą opowieścią o geniuszu człowieka, jego dojrzewaniu i zmaganiu się z przeciwnościami.

Steve Jobs wymyślił firmę, która całkowicie zmieniła sposób, w jaki dziś funkcjonujemy, pomógł ukształtować nasze oparte na technologii myślenie o rzeczywistości, przekształcił Internet w fascynującą, rozwijającą się z prędkością błyskawicy technologię masowej konsumpcji. Zmienił świat.

Film Joshuy Michaela Sterna pokazuje początki kariery Steve’a Jobsa oraz przeszkody, które musiał pokonać, by móc zrealizować swoją wizję. Stern koncentruje się na 25 latach z życia Jobsa od chwili, gdy razem z przyjacielem Stevem Wozniakiem założyli firmę Apple w garażu jego domu w Palo Alto, aż do 2001 roku, kiedy wizjoner zaprezentował światu jeden ze swoich najbardziej rewolucyjnych wynalazków – iPoda. Scenarzysta, Matt Whiteley, chcąc skupić się na faktach i uniknąć spekulacji, zrezygnował z pokazywania życia prywatnego bohatera.

W roli tytułowej wystąpił Ashton Kutcher, który starannie się przygotował i wiernie oddał nie tylko mimikę Steve’a, jego gesty, ale także charakterystyczny sposób chodzenia. Na planie partnerują mu: Dermot Mulroney jako pierwszy inwestor Apple Computer, Matthew Modine jako ściągnięty z PepsiCo do Apple’a guru marketingu, Josh Gad w roli Steve’a Wozniaka i Lukas Haas jako Daniel Kottke, kolega Jobsa z czasów podróży do Indii i jeden z pierwszych pracowników Apple Computer Inc.