Jamie Oliver i Jimmy Doherty powalczą o brytyjskie jedzenie w kuchni+

2014-02-20

W sobotę, 22 marca o 21:05 kuchnia+, autorski kanał platformy nc+, zaprosi na premierę nowego programu Jamiego Olivera. W serii „Jamie & Jimmy’s Food Fight Club” słynnemu szefowi kuchni towarzyszy jego przyjaciel Jimmy Doherty.

„Jamie & Jimmy’s Food Fight Club” to czteroodcinkowa seria prowadzona przez znanego widzom kuchni+ Jamiego Olivera i jego kolegę jeszcze z czasów dzieciństwa, Jimmy’ego Doherty’ego. Gospodarze otwierają bar „Food Fight Club” na Southend Pier w Essex. W każdej odsłonie serii Jamie i Jimmy wyjeżdżają z miasta, by odwiedzić jedno z państw Europy i porównać wyspiarskie potrawy i produkty z ich kontynentalnymi odpowiednikami. Relacje z zagranicznych wypraw są przeplatane eksperymentami Jimmy’ego i wizytami gości specjalnych w ich barze. W ten sposób widzowie śledzą nie tylko zagraniczne wojaże, ale także perypetie w nadmorskim lokalu tytułowych bohaterów.

W pierwszym odcinku popularni Brytyjczycy jadą do Francji i zabierając ze sobą sery zestawią je z tamtejszymi wyrobami. Z kolei bar na molo w Essex odwiedza  satyryk Alan Carr, a Jimmy sprawdza, czy żołnierze z Wysp są w stanie przełknąć ciasto z mięsnymi odpadami. W drugiej odsłonie widzowie zobaczą prowadzących w walce o umieszczenie wyspiarskich kiełbasek w jednej z bawarskich restauracji. Gościem „Food Fight Club” będzie natomiast słynna aktorka Gwyneth Paltrow, która specjalnie z tej okazji przygotuje makaron. W trzecim odcinku dwaj Brytyjczycy jadą do Włoch, by tam udowodnić wyższość rodzimego puddingu nad włoskimi deserami. Do ich baru tym razem zawita popularny prezenter telewizyjny Jonathan Ross. W ostatniej części serii Jamie i Jimmy skonfrontują belgijskie piwo z wyrobem z Wysp, a na molo w Essex odwiedzi ich muzyk i piosenkarz Gary Barlow.

W rankingu pięciu najchętniej oglądalnych w kuchni+ produkcji zagranicznych od 2013 roku aż dwie pozycje to serie z udziałem Jamiego Olivera: „Wielka włoska wyprawa Jamiego” (ponad 81 tysięcy widzów) i  „15 minut Jamiego” (ponad 71 tysięcy widzów).

JAMIE & JIMMY’S FOOD FIGHT CLUB

PREMIERA: OD SOBOTY, 22 MARCA, 21:05