Jacek Czernuszenko wzmocnił zespół zarządzajacy nc+

2014-08-18
Od 18 sierpnia do zespołu zarządzającego platformą nc+ dołączył Jacek Czernuszenko, który objął stanowisko Dyrektora ds. Zmian i Projektów Strategicznych. To nowa funkcja w strukturze spółki, jej utworzenie ma na celu jak najlepszą adaptację do szybko zmieniających się realiów rynku telewizyjnego, a także zwiększenie efektywności procesów pofuzyjnych. Jacek Czernuszenko ma szerokie doświadczenie w dziedzinie transformacji biznesu, zdobyte na kluczowych stanowiskach zarządczych, głównie w sektorze telekomunikacyjnym.

Jacek_Czernuszenko_portretJacek Czernuszenko pełnił do niedawna obowiązki prezesa Virgin Mobile Polska, gdzie był odpowiedzialny za ponowne wprowadzenie na rynek tego wirtualnego operatora sieci komórkowej, a także członka Rady Nadzorczej Netii, jednego z wiodących operatorów telefonii stacjonarnej. Przez znaczną część kariery zawodowej był związany z operatorami telefonii komórkowej: w latach 2006-2011 siecią Play, a wcześniej w latach 2002-2005 oraz 1997-2000 z T-Mobile. Po przyjściu do Play pełnił funkcję Dyrektora ds. IT, by następnie w latach 2009-2011 objąć stanowisko Dyrektora Programu Zarządzania Zmianą, odpowiadał wówczas przede wszystkim za osiągnięcie pozytywnego wyniku EBITDA i przeprowadzenie fuzji P4, operatora sieci Play, z firmą Germanos. W sieci T-Mobile, działającej w tamtym okresie pod marką Era, był odpowiedzialny za rozwój systemów sprzedaży oraz obsługi klienta (CRM). Był również konsultantem oraz managerem w wiodących firmach konsultingowych: AT Kearney i Arthur Andersen.

- Bardzo się cieszę, że Jacek Czernuszenko dołącza do zespołu menedżerów nc+, gdzie będzie jedną z kluczowych osób odpowiedzialnych za dalszy rozwój platformy - komentuje Prezes nc+, Julien Verley. – Opierając się na wieloletnim doświadczeniu Jacka w branży telekomunikacyjnej, będziemy jeszcze silniejsi. A udoskonalając nasz model biznesowy, będziemy w stanie trwale osiągnąć nasz cel strategiczny, jakim jest uczynienie z nc+ najczęściej wybieranej platformy płatnej telewizji w Polsce.

Jacek Czernuszenko będzie podlegał bezpośrednio Prezesowi Zarządu nc+, a jego głównym zadaniem będzie koordynacja projektów wielopłaszczyznowych, kluczowych dla dalszego rozwoju platformy, a wymagających współpracy różnych działów. Będzie również odpowiedzialny za finalizację procesów zmian wewnętrznych, zachodzących w następstwie przeprowadzonej fuzji.

- Z przyjemnością dołączam do platformy nc+, gdzie chcę w pełni wykorzystać moje doświadczenie zdobyte na rynkach podobnych do rynku płatnej telewizji, zarówno w Polsce, jak i za granicą. W swojej karierze zawodowej miałem szczęście do pracy w firmach dynamicznych, kreatywnych i ukierunkowanych na zmiany. Teraz cieszę się z pracy w znakomitym zespole nad wspólnym celem, czyli budową silnej i trwałej pozycji nc+ na rynku – mówi Jacek Czernuszenko, nowy Dyrektor ds. Zmian i Projektów Strategicznych platformy nc+.