„Ida” Pawła Pawlikowskiego nominowana do Złotego Globu 2015! Film dostępny wyłącznie w CANAL+

2014-12-11

„Ida” otrzymała dziś nominację do Złotego Globu, prestiżowej nagrody Hollywoodzkiego Stowarzyszenia Dziennikarzy (Foreign Press Association) w kategorii „najlepszy film nieanglojęzyczny”. Jest to kolejne znaczące wyróżnienie, które otrzymał obraz. Film, który jest koprodukcją CANAL+ i polskim kandydatem do Oscara® 2015, od 26 listopada można oglądać w CANAL+ i CANAL+ Film.

ida

„Idę” ze świetnymi, docenianymi przez krytyków na całym świecie kreacjami Agaty Kuleszy i debiutującej Agaty Trzebuchowskiej, można wciąż oglądać w CANAL+. W sobotę 13 grudnia, w dniu wręczania Europejskich Nagród Filmowych, do których „Ida” jest nominowana aż pięciokrotnie, stacja pokaże film Pawlikowskiego o 14:45. Okazja do zobaczenia polskiego kandydata do Oscara będzie również w CANAL+ Film w drugi dzień świąt o 20:00, a także w sylwestra o 18:25.

Nominacja do Złotego Globu jest kolejnym ważnym krokiem w triumfalnym marszu „Idy” po przyszłoroczne Oscary, bowiem laureaci tej nagrody, których świat pozna 15 stycznia 2015, bardzo często zdobywają złote statuetki Amerykańskiej Akademii Filmowej. O tym, że Ida” jest jednym z faworytów świadczy również fakt, że kilka dni temu koprodukcja CANAL+ zdobyła prestiżowe nagrody Stowarzyszenia Krytyków Filmowych Los Angeles (LAFCA) w kategoriach najlepszy film obcojęzyczny i najlepsza aktorka drugoplanowa. W rywalizacji tej grająca w filmie komunistyczną prokurator Agata Kulesza pokonała m.in. Rene Russo, Emmę Stone i laureatkę Oscara Jessicę Chastain. „Ida” znalazła się także wśród pięciu filmów nominowanych filmów zagranicznych do Independent Spirit Awards, które zostaną wręczone w przeddzień Oscarów.

„Ida” w CANAL+:

13 grudnia 2014 o 14:45