Historia kina w 15 odcinkach. "Odyseja filmowa" na 15. urodziny ale kino+

2014-06-12
W czerwcu kanał filmowy Ale kino+ rozpoczyna świętowanie 15. urodzin. Z tej okazji stacja zaprasza widzów do obejrzenia niezwykłego projektu, jakim jest „Odyseja filmowa” – złożona z 15 odcinków i opisująca 120 lat historii kina. W każdy poniedziałek, od 16 czerwca do 14 lipca o 20:10 Ale kino+ pokaże 3 kolejne epizody serii.

Ta zakrojona na olbrzymią skalę produkcja jest adaptacją książki Marka Cousinsa - irlandzkiego reżysera, wybitnego krytyka filmowego, a przede wszystkim wielkiego miłośnika kina.

Ekipa „Odysei filmowej” odwiedziła kluczowe dla rozwoju sztuki filmowej miejsca i przeprowadziła wywiady z takimi twórcami, jak: Stanley Donen, Gus van Sant, Lars von Trier, Roy Andersson, Claire Denis, Bernardo Bertolucci, Robert Towne czy Jane Campion. W dokumencie znalazło się blisko 1000 fragmentów filmów. Jak powiedział o swoim projekcie reżyser: „The Story of Film” było dla mnie odyseją. Kiedy zaczynałem, byłem po trzydziestce, dzisiaj mam 46 lat. Dzięki niej odwiedziłem Burkina Faso, grób Yasujiro Ozu i ulice Kalkuty o świcie. Do końca życia zapamiętam cięty język Stanleya Donena, piękno Sharmili Tagore, Jane Campion opowiadającą o scenie z „Anioła przy moim stole” i wspaniałego reżysera Youssefa Chahine'a przepowiadającego w Kairze upadek Hosni Mubaraka na pięć lat zanim stało się to faktem.

Polska premiera „Odysei filmowej” odbyła się na ubiegłorocznym festiwalu T-Mobile Nowe Horyzonty.

Filmowa podróż rozpoczyna się w roku 1895, kiedy narodziło się kino. W kolejnych odcinkach twórcy prezentują m.in. szalone lata 20., gdy na ekranie królowali Charlie Chaplin i Buster Keaton, japońskie i chińskie kino lat 30., europejskie kino lat 60., genezę Czarnego Kina w Afryce, szalone lata 70., aż po erę cyfrową i przyszłość sztuki filmowej w XXI wieku.

W każdy poniedziałek od 16 czerwca do 14 lipca Ale kino+ pokaże premierowo po 3 odcinki Odysei... ”.

Emisje od 20:10.