"Hinterland" – nowy serial kryminalny premierowo w ale kino+

2014-10-22

Ale kino+, autorski kanał filmowy platformy nc+, zaprasza na nowy serial kryminalny „Hinterland”. Zawiła intryga, detektyw z tajemniczą przeszłością i mroczna atmosfera –sprawiają, że serial, choć rozgrywający się w walijskim krajobrazie, przypomina najlepsze skandynawskie kryminały. Premiery czterech pełnometrażowych odcinków w Ale kino+ w środy od 5 do 26 listopada, o 20:10.

Hitlerland

Aberystwyth – turystyczne miasto, w którym historia i tradycja splatają się z nowoczesnością, a wspaniałe nadmorskie widoki zapierają dech w piersi. Ale to tylko piękna fasada, głęboko skrywająca mroczne tajemnice. W ten świat wkracza bohater serialu „Hinterland”, Tom Mathias (Richard Harrington) – błyskotliwy detektyw, który znalazł się na życiowym zakręcie. Uciekając przed przeszłością opuścił Londyn i zaszył się na walijskiej prowincji, szukając tu ukojenia i spokoju. Wkrótce odkryje jednak, że ten idylliczny krajobraz wypełniają ludzkie dramaty i namiętności, prowadzące do zbrodni. Tom Mathias będzie musiał zmierzyć się z czterema wyjątkowymi sprawami kryminalnymi, a pomagać mu będzie detektyw Mared Rhys (Mali Harries).

Pierwszy sezon serialu „Hinterland” składa się z czterech pełnometrażowych odcinków, które Ale kino+ pokaże w kolejne środy od 5 do 26 listopada. Każdy epizod dotyczy osobnego śledztwa. Serial, poprzez niezwykle sugestywną atmosferę, nawiązuje do najlepszych tradycji kina noir i kryminału skandynawskiego. W głównych bohaterów wcielili się znani na Wyspach aktorzy serialowi. Richard Harrington („Komisariat Holby”, Collision) rewelacyjnie zagrał tajemniczego i zamkniętego w sobie detektywa Toma Mathiasa. Kroku dotrzymuje mu Mali Harries (Murderland, Baker Boys) jako detektyw Mared Rhys. Produkcję doceniła Brytyjska Akademia, przyznając jej aż 9 nominacji do BAFTA Cymru Awards 2014, czyli nagród BAFTA dla najlepszych produkcji walijskich. „Hinterland” walczy m.in. w kategoriach „najlepszy scenariusz”, „najlepszy reżyser”, „najlepszy serial dramatyczny”, oraz „najlepszy aktor” i „najlepsza aktorka”. Wyniki zostaną ogłoszone w niedzielę 26 października br.

„HINTERLAND” – emisje i opisy odcinków

Odcinek 1

Pastor Eurof Daniel robi porządki w kaplicy, gdy jego uwagę zwraca zakrwawiona koperta. W środku znajduje ludzkie zęby. W tym samym czasie policja wyławia ciało 60-letniej Helen Jenkins. Została zamordowana, a sprawca pozbawił ją wszystkich zębów. Czy morderstwo ma związek z przesyłką, jaką otrzymał pastor? Dlaczego ktoś wysłał mu kopertę? Komu zależało na śmierci Helen?

Premiera: środa, 5 listopada, godz. 20:10

Odcinek 2

Na odległej farmie w górach zostaje znalezione ciało Alfreda Jenkinsa. Mężczyzna został przywiązany do krzesła, a morderca odciął mu ręce i nogi. Kto dokonał tak makabrycznej zbrodni? Na miejscu policja znajduje zardzewiałą harmonijkę z czasów II wojny światowej. Czy może ona stanowić ślad w sprawie?

Premiera: środa, 12 listopada, godz. 20:10

Odcinek 3

Uwagę młodego chłopca, bawiącego się na polach, zwracają wrony kłębiące się wokół stracha na wróble. Okazuje się, że ptaki zostały zwabione przez ludzkie zwłoki. Trudno o identyfikację, wiadomo jednak, że jest to mężczyzna. Dlaczego morderca podrzucił ciało koło stracha na wróble? Czy chodziło o zemstę? A może jest to ostrzeżenie?

Premiera: środa, 19 listopada, godz. 20:10

Odcinek 4

Na molo zostaje znalezione ciało młodej kobiety, przywiązane do jednego ze słupów. Na wietrze falują jej długie rude włosy, a oczy martwo wpatrują się w morze – przerażający widok nasuwa detektywowi Mathiasowi skojarzenia z „Narodzinami Wenus” Botticellego. Czy jest to słuszny trop? Dlaczego morderca chciał odwzorować słynny obraz? Czy policja prowadzi śledztwo w sprawie psychopaty?

Premiera: środa, 26 listopada, godz. 20:10