"Grand Budapest hotel" i inne produkcje nagrodzone Złotym Globem w nc+

2015-01-12

CANAL+ pokaże „Grand Budapest Hotel”, który został nagrodzony Złotym Globem 2015 w kategorii najlepsza komedia lub musical – premiera filmu 31 stycznia 2015 o godz. 21:00. Wśród triumfatorów nagród znalazły się również dwa seriale, które pokazał premierowo Ale kino+, autorski kanał filmowy nc+. Są to „Fargo”, wyróżniony dwoma statuetkami jako najlepszy miniserial i za rolę Billy’ego Boba Thorntona, oraz „House of Cards”, za rolę w którym Złoty Glob zdobył Kevin Spacey. W kategoriach najlepszy serial dramatyczny i najlepsza aktorka w serialu dramatycznym zwyciężył „The Affair” i grająca w nim Ruth Wilson. Abonenci  nc+  mogą oglądać tę produkcję w serwisie SERIALE+.

Grand Budapest Hotel”, który zwyciężył podczas wczorajszej, 72. ceremonii wręczenia Złotych Globów w kategorii najlepsza komedia lub musical, był również nominowany za scenariusz i reżyserię Wesa Andersona oraz za kreację Ralpha Fiennesa. W wyróżnionym m.in. Srebrnym Lwem na MFF w Berlinie komediodramacie Fiennes wcielił się w kamerdynera tytułowego hotelu, niesłusznie oskarżonego o morderstwo zamożnej hrabiny Schloss Lutz, swojej kochanki (w tej roli trudna do rozpoznania Tilda Swinton). Krytycy zachwycali się szkatułkową konstrukcją filmu, jego stroną wizualną i specyficznym dla reżysera klimatem, a także nietuzinkową obsadą, którą wyróżnia liczba aktorskich sław, które zagrały nawet w niewielkich epizodach. Są wśród nich: Jude Law, Adrien Brody, Edward Norton, Willem Dafoe, Harvey Keitel, Bill Murray, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Jeff Goldblum, Saoirse Ronan, Owen Wilson, Tom Wilkinson i Jason Schwartzman.

Fargo”, który miał polską premierę w Ale kino+, zdobył dwa Złote Globy 2015 - jako najlepszy miniserial roku i dla najlepszego aktora w miniserialu lub filmie telewizyjnym, którym został Billy Bob Thornton. „Fargo” zostało dodatkowo wyróżnione trzema nominacjami aktorskimi dla Martina Freemana,  Allison Tolman i Colina Hanksa. „Fargo” pokonał faworytów, takich jak „Detektyw” i „Olive Kitteridge”. W kategorii najlepszy miniserial lub film telewizyjny była również nominowana brytyjska produkcja „The Missing”, którą Ale kino+ pokaże premierowo 4 lutego 2015 o 20:10.

House of Cards”, którego drugi sezon widzowie Ale kino+ mogą oglądać we wtorki późnym wieczorem, wygrał w kategorii najlepszy aktor w serialu dramatycznym. Kevin Spacey, który wcielił się w cynicznego, bezwzględnego kongresmena Francisa Underwooda, stworzył jedną z najciekawszych ról w  karierze. Partneruje mu Robin Wright, uhonorowana za kreację Claire Underwood Złotym Globem w ubiegłym roku. „House of Cards 2” pojawił się w serwisie SERIALE+ już tydzień po amerykańskiej premierze, a potem był nadawany premierowo w polskiej telewizji w Ale kino+.