Gala w Glasgow i walka o mistrzostwo WBO Burns - Crawford w CANAL+ Sport

2014-02-27

W najbliższą sobotę, 1 marca aktualny bokserski mistrz świata Ricky Burns stanie do kolejnej walki w obronie pasa mistrzowskiego WBO w kategorii lekkiej. Podczas gali w Glasgow skrzyżuje rękawice z niepokonanym dotąd Terencem Crawfordem. W Polsce kibice będą mogli zobaczyć ten pojedynek wyłącznie w CANAL+ Sport. Początek transmisji o 21:15. Podczas bokserskiego wieczoru widzom nc+ zaprezentują się także inne gwiazdy światowego pięściarstwa m.in. Mistrz Olimpijski z Londynu w wadze superciężkiej Anthony Joshua.

rekawica_joshua

W sobotę widzowie CANAL+ Sport będą świadkami pasjonującej gali bokserskiej, która odbędzie się w Glasgow. Od 21:15 na antenie stacji prezentowane będą pojedynki z udziałem aktualnych i wschodzących gwiazd światowego pięściarstwa. Studio towarzyszące gali poprowadzi Paulina Czarnota-Bojarska, a wśród jej gości znajdzie się m.in. były mistrz Europy Grzegorz Proksa. Komentatorami walk będą Edward Durda i medalista Igrzysk Olimpijskich „Moskwa 1980” Krzysztof Kosedowski.

W najbardziej elektryzującym starciu wieczoru broniący tytułu mistrza świata federacji WBO Ricky Burns zmierzy się z pretendentem do tego trofeum - Terencem Crawfordem. Dla Brytyjczyka będzie to już dziewiąta walka od kiedy zdobył pas mistrzowski WBO. Jego dotychczasowy bilans (36-2-1, 11 KO) jest imponujący, ale Amerykanin, naprzeciw którego przyjdzie mu stanąć, ma status niepokonanego na zawodowym ringu (22-0, 16 KO). Urodzonego w Szkocji zawodnika czeka więc bardzo trudne zadanie, bo jego rywal jest szybki, dobrze wyszkolony i dysponuje potężnym zasięgiem ramion. Burns wielokrotnie pokazał, że wychodzi z opresji właśnie wtedy, gdy nie jest uznawany za faworyta. Poza tym będzie miał za sobą własną publiczność i atut w postaci większego doświadczenia na najwyższym poziomie. Czy klasa „Łowcy” z Nebraski może być poza zasięgiem Burnsa?

Podczas transmisji z gali w Glasgow kibice zobaczą także inne bardzo ciekawie zapowiadające się walki. Aktualny Mistrz Olimpijski w wadze superciężkiej Anthony Joshua (4-0, 4 KO) zmierzy się z Argentyńczykiem Hectorem Alfredo Avilą (22-15-1, 14 KO). Anglik będzie chciał utrzymać swoją świetną passę, odnosząc piąte zwycięstwo przez nokaut z rzędu w piątej walce od czasu uzyskania zawodowej licencji.

W kolejnej walce brązowy medalista w wadze średniej z Igrzysk Olimpijskich „Londyn 2012”, 25-letni Anthony Ogogo (4-0, 2 KO) zmierzy się w Scottish Exhibition Center Gregiem O'Neillem (3-1). Kibice zobaczą także występ aspirującego do walki o mistrzowski tytuł Anthony'ego Crolli, który stanie w szranki z byłym mistrzem Wspólnoty Brytyjskiej Johnem Simpsonem.

Z okazji wieczoru bokserskiego platforma nc+ przygotowała niespodziankę dla swoich widzów – w konkursie na profilu CANAL+ Sport na facebooku (facebook.com/CANALplussport) można wygrać oryginalną rękawicę z autografem Anthony`ego Joshuy.

sobota, 1 marca, 21:15, CANAL+ Sport

Gala bokserska z Glasgow: Walka wieczoru Ricky Burns - Terence Crawford